02.12.2020
PL EN
27.02.2019 aktualizacja 27.02.2019

Rak jelita grubego nie lubi cebuli

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Spożywanie czosnku, porów i cebuli może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego – informuje pismo „Asia Pacific Journal of Clinical Oncology”.

Zespół doktora Zhi Li z China Medical University porównał 833 pacjentów (kobiet i mężczyzn) z rakiem jelita grubego z kontrolna grupą 833 zdrowych osób odpowiadających im pod względem płci, wieku oraz miejsca zamieszkania. Informacje demograficzne i dietetyczne zebrano podczas bezpośrednich wywiadów z użyciem zatwierdzonego kwestionariusza.

W przypadku osób jedzących w dużych ilościach cebulę i spokrewnione z nią warzywa, takie jak czosnek czy pory, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego okazało się niższe o 79 proc. w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu tego rodzaju warzyw. Im większe było spożycie, tym mniejsze ryzyko. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2020