22.10.2019
PL EN
07.03.2019 aktualizacja 07.03.2019

W Karpatach orły przednie przystąpiły do budowy gniazd

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Występujące w polskich Karpatach orły przednie rozpoczęły loty tokowe i przystąpiły do budowy gniazd. W tej części Polski żyje ok. 30 par tych ptaków; ich populacja w kraju liczy ok. 35 par.

"Już przed 10 lutego orły przednie odbyły pierwsze loty tokowe. Natomiast od początku marca obserwujemy również kopulację i odbudowę gniazd" - powiedział w środę PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.

Z ich zachowania można wywnioskować, że w tym roku większość par przystąpi do lęgów. "Orły przednie intensywnie tokują i przeganiają z miejsc gniazdowych inne gatunki, np. kruki czy myszołowy" – zaznaczył ornitolog.

Orły przednie składają dwa lub jedno jajo w trzeciej dekadzie marca. Wysiadywanie trwa blisko 40 dni. W większości przypadków odchowują tylko jedno pisklę. Jeśli wyklują się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. Rodzice nie ingerują w rywalizację.

W Polsce najwięcej gniazd orłów przednich jest woj. podkarpackim; gniazduje tam 20 par tych ptaków - siedem par orłów zajmuje gniazda w Górach Sanocko-Turczańskich, po sześć w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, a jedna na Pogórzu Przemyskim.

Z kolei w woj. małopolskim po dwie pary z gniazdami stwierdzono w Beskidzie Sądeckim i Gorcach oraz po jednej parze w Pieninach i Tatrach. Zaś w woj. śląskim dwie pary gnieździ się w Beskidzie Żywieckim.

Poza Karpatami można je spotkać, choć zdecydowanie rzadziej, na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość skrzydeł – dwa metry.

Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje między innymi na zające, kuny, młode sarny, koty domowe, sowy, kruki, myszołowy. Nie gardzi również padliną. Pikując w locie osiąga prędkość do 160 km/godz.

Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew iglastych lub na półkach skalnych.(PAP)

Autor: Alfred Kyc

kyc/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2019