Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
16.03.2019 aktualizacja 16.03.2019

Dieta usunęła u myszy objawy choroby Alzheimera

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Składniki obecne w zielonej herbacie i marchwi przywróciły sprawność myszom genetycznie zmienionym tak, aby zapadały na odpowiednik choroby Alzheimera. Naukowcy podejrzewają, że dieta może pomagać w profilaktyce i leczeniu ludzi.

Specjaliści z University of Southern California opisali na łamach magazynu „Journal of Biological Chemistry” eksperyment, w którym cofnęli objawy choroby Alzheimera u laboratoryjnych myszy.

Badacze przyznają, że wielu wyników uzyskanych w doświadczeniach na gryzoniach nie daje się odnieść do ludzi, jednak uzyskane rezultaty dają nadzieję na to, że z pomocą roślinnych składników można będzie chronić ludzi przed demencją.

„Nie trzeba byłoby czekać 10 czy 12 lat na wprowadzenie nowego leku na rynek; zmiany diety można zastosować natychmiast” - podkreśla jeden z autorów badania prof. Terrence Town. „Dla mnie to bardzo zachęcająca wizja” - dodaje.

Co więcej, zdaniem autorów odkrycia przemawia ono za pomysłem zastosowania skojarzonej terapii choroby Alzheimera, która mogłaby być stosunkowo skuteczniejsza. Skojarzone terapie, w których stosuje się różne substancje jednocześnie, wykorzystuje się już w różnych chorobach, np. w nowotworach, zakażeniu HIV czy przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

W swoim doświadczeniu badacze zastosowali dwie substancje - obecny w zielonej herbacie galusan epigallokatechiny oraz kwas felurowy, obecny np. w marchwi, pomidorach, ryżu czy owsie.

Związki te podawano zwierzętom w ilościach, które człowiek mógłby sobie zapewnić z odpowiednio zbilansowanej diety.

Myszy z odpowiednikiem choroby Alzheimera były poddawane różnym neurofizjologicznym testom. Jednym z najważniejszych zadań dla zwierząt było pokonanie prostego labiryntu, co sprawdzało ich pamięć przestrzenną.

Chore myszy karmione w typowy sposób nie radziły sobie z tym zbyt dobrze. Gryzonie otrzymujące dwie dodatkowe substancje nie miały jednak z zadaniem większego kłopotu.

"Po trzech miesiącach skojarzona terapia całkowicie przywróciła pamięć przestrzenną i myszy z chorobą Alzheimera wypadały równie dobrze, jak zdrowe" - opowiada prof. Town.

Zdaniem badaczy wykorzystane substancje zapobiegają powstawaniu złogów białka - beta-amyloidu, jakie znajdowane są w mózgach chorych.

Dodatkowo związki te wydają się osłabiać stany zapalne i stres oksydacyjny w mózgu - kolejne podstawowe mechanizmy w rozwoju choroby u ludzi.

Naukowcy planują dalsze badania sprawdzające skuteczność terapii opartych na roślinnych składnikach.

Więcej informacji:

https://news.usc.edu/154890/alzheimers-like-symptoms-in-mice-reversed-with-special-diet/

mat/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024