29.09.2020
PL EN
26.04.2011 aktualizacja 26.04.2011

Trzy typy flory jelitowej

Niezależnie od wieku, płci czy narodowości, wszyscy mamy jeden z niewielu możliwych rodzajów flory jelitowej - informuje "Nature". 



Tylko jedna dziesiata komórek w ludzkim ciele to komórki ludzkie. Reszta należy do bakterii - przede wszystkim około 100 bilionów bakterii jelitowych. Razem ważą prawie półtora kilograma.

Bakterie jelitowe pomagają rozkładać pokarmy i uzyskiwać energię, a jednocześnie ułatwiają obronę przed niebezpiecznymi szczepami bakteryjnymi. W zamian zapewniamy im schronienie i pokarm.

Różnice w składzie flory bakteryjnej mogą tłumaczyć istniejące pomiędzy ludźmi różnice w sposobie trawienia, reakcjach na leki czy odporności na choroby.

Mogłoby się wydawać, że ze względu na zróżnicowaną dietę, styl życia i profil genetyczny, każdy człowiek ma w jelitach całkiem inne bakterie. Tymczasem okazało się, że flora jelitowa występuje w zaledwie trzech odmianach - "enterotypach". Być może dalsze prace pozwolą odkryć inne enterotypy.

Badania prowadzono w ramach międzynarodowego, wspieranego przez Unię Europejską projektu MetaHIT. Naukowcy analizowali odchody 33 osób z Japonii, Danii, USA i Hiszpanii. Porównując sekwencję DNA z publicznie dostępnymi sekwencjami 1500 gatunków bakterii i innych organizmów zidentyfikowali tyle bakterii, ile tylko mogli.

Wyniki pierwszych badań potwierdziły dodatkowe analizy materiału od 154 Amerykanów i 85 Duńczyków. Co ciekawe, skład flory jelitowej nie zależy od sposobu odżywiania. Trzy "enterotypy " nazwano odpowiednio "bacteriode", "prevotella " i "ruminococcus" - od przeważających w nich bakterii. W pierwszym dominują bakterie wykorzystujące głównie węglowodany i białka, natomiast pozostałe dwa - lepkie białka występujące w jelicie. PMW

PAP - Nauka w Polsce

tot/bsz

Copyright © Fundacja PAP 2020