Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
31.01.2013 aktualizacja 31.01.2013

Zdrowsze jest mleko od krów jedzących nasiona lnu

Krowy, których dieta zawiera nasiona lnu, dają mleko zawierające więcej składników odżywczych i kwasów omega-3 oraz mniej tłuszczów nasyconych - informują naukowcy z Oregon State University (USA). Ich wnioski publikuje "Journal of Dairy Science".

Stosowanie tradycyjnych kiszonek dla krów zawierających m.in. kukurydzę, ziarna i lucernę sprawia, że produkty mleczne są uboższe. Choć nasiona lnu są droższe, nie powinno to stanowić problemu dla rolników, gdyż wielu klientów chętnie zapłaci więcej za mleko wzbogacone kwasami omega-3 - uważają naukowcy.

Badacze obserwowali dziesięć krów, które otrzymywały paszę o różnej zawartości ziaren lnu (do 7 proc). W ten sposób chcieli sprawdzić, jaka ilość zmaksymalizuje zawartość kwasów omega-3 w mleku, nie wpływając jednocześnie na jego konsystencję.

Po przeprowadzeniu testów ustalili, że po dodaniu do paszy około 2,7 kg nasion poziom niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych w mleku, serze i maśle zmniejszył się o 18 proc., natomiast poziom kwasów wielonienasyconych wzrósł o 82 proc.(PAP)

koc/ agt/

.

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024