Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
23.02.2013 aktualizacja 23.02.2013

Kursy gotowania kluczem do zdrowego jedzenia

Krótkie kursy dla rodziców małych dzieci trwale zmieniają na lepsze sposób odżywiania rodzin – wynika z badań, o których informuje serwis „BBC News/Health”.

Jak wykazały ankiety przeprowadzone w Szkocji wśród uczestników finansowanych przez rząd kursów, ich efekty były nie tylko doraźne. Rok później w rodzinach tych spożywano więcej warzyw i owoców oraz mniej posiłków gotowych. Absolwenci kursów lepiej także radzili sobie z gotowaniem według przepisu i byli bardziej pewni siebie w sprawach kulinarnych.

Zdaniem naukowców z University of Glasgow jeszcze lepsze wyniki dałyby powtórne kursy utrwalające nabytą wiedzę.

Choć w Wielkiej Brytanii organizowane są liczne kursy na temat odżywania i gotowania, finansowane z lokalnych funduszy, niewiele dotąd było wiadomo o ich skuteczności.

Szkockie kusy finansowane przez rząd były przeznaczone dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i trwały od czterech do ośmiu tygodni. Dotyczyły prowadzenie budżetu, zasad odżywiania oraz gotowania prostych potraw.(PAP)

pmw/ ula/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024