Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
27.01.2015 aktualizacja 27.01.2015

Dieta inaczej wpływa na poziom żelaza w mózgu kobiety i mężczyzny

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Sposób odżywiania ma wpływ na stężenie żelaza w mózgu, jednak inny w przypadku kobiet i mężczyzn - informuje "Journal of the Neurobiology of Aging".

Wysokie stężenie żelaza w mózgu wpływa na produkcję reaktywnych form tlenu i ma związek z ryzykiem chorób neurologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona czy Alzheimera. U zdrowych osób poziom ten wzrasta wraz z wiekiem. Nie było jednak jasne, w jaki sposób wpływają na to czynniki środowiskowe, w tym dieta - piszą naukowcy z Uniwersytetu Buffalo w Stanach Zjednoczonych.

Badania przeprowadzono w grupie 190 zdrowych ochotników (129 kobiet i 61 mężczyzn), których poziom żelaza w mózgu był oceniany na podstawie rezonansu magnetycznego.

Średnia wieku badanych wynosiła 43 lata. Wcześniej dostarczyli oni dzienniczki, w których zapisywali dzienne spożycie poszczególnych produktów oraz suplementów diety.

Analiza wykazała, że poziom żelaza w mózgu był wyższy w przypadku mężczyzn, którzy spożywali więcej produktów mlecznych i warzyw. Spożycie produktów mlecznych nie wpływało natomiast na poziom żelaza u kobiet, a konsumpcja warzyw była związana z niższym poziomem tego pierwiastka. Konsumpcja czerwonego mięsa powodowała podwyższenie poziomu żelaza w mózgach kobiet, jednak u mężczyzn spożywających czerwone mięso poziom żelaza w mózgu był niższy.

Naukowcy zamierzają zweryfikować wyniki podczas szerzej zakrojonych badań oraz bliżej przyjrzeć się konkretnym czynnikom zwiększającym lub hamującym wchłanianie żelaza u obu płci, a także wpływowi hormonów płciowych oraz antykoncepcji hormonalnej. (PAP)

koc/jjj/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024