Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
31.07.2016 aktualizacja 31.07.2016

Szałwia i rozmaryn działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie

Substancje będące naturalnymi składnikami ziół, takich jak rozmaryn i szałwia, obniżają stan zapalny i zmniejszają ból – potwierdzają naukowcy na łamach „British Journal of Pharmacology”.

Diterpenoidy, a dokładnie karnozol i kwas karnozolowy, hamują aktywność dwóch enzymów ogrywających istotną rolę w powstawaniu stanu zapalnego, bólu i gorączki - odkryli naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy) podczas badania na myszach i ludzkich komórkach. Związki te można znaleźć w popularnych przyprawach ziołowych, gdyż wchodzą one w skład szałwii i rozmarynu.

"Wykazaliśmy, że karnozol i kwas karnozolowy - bioaktywne składniki ziół wykorzystywanych w kuchni i tradycyjnej medycynie - oddziałują na dwa podstawowe enzymy zapalne (5-LO i mPGES-1)" – komentuje dr Giuseppe Bifulco, współautor badania (DOI: 10.1111/bph.13545).

Zdaniem badaczy diterpenoidy mogą w przyszłości zastąpić obecnie stosowane leki i pomóc w terapii chorób zapalnych i nowotworów. (PAP)

ooo/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024