21.04.2021
PL EN
20.09.2017 aktualizacja 20.09.2017

Probiotyki hamują rozwój raka jelita grubego u myszy

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Probiotyki wytwarzające histaminę redukują stan zapalny oraz hamują rozwój raka jelita grubego u myszy - wykazały badania, o których informuje "American Journal of Pathology".

Naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston podawali myszom stanowiącym model raka jelita grubego oraz nieposiadającym enzymu HDC (dekarboksylazy histydynowej) probiotyki zawierające bakterie, produkujące histaminę. Dzięki temu udało się zmniejszyć stan zapalny oraz zatrzymać rozwój raka. Sugeruje to, że modyfikacja mikrobiomu jelitowego poprzez probiotyki może stać się nową strategią zapobiegania rozwojowi nieswoistego zapalenia jelit oraz związanego z nim raka jelita grubego u pacjentów z grupy ryzyka.

Enzym HDC przekształca histydynę w histaminę. Podczas eksperymentów myszom podawano probiotyk zawierający bakterie Lactobacillus reuteri, posiadające gen HDC+ i mające zdolność produkowania histaminy.

Po upływie 15 tygodni okazało się, że poziom histaminy w jelitach gryzoni uległ podwyższeniu, a w porównaniu z grupą kontrolną stopień rozwoju nowotworu był znacznie mniejszy.

Rola histaminy w rozwoju raka jelita grubego u ludzi wciąż nie jest dokładnie poznana. Analiza danych dotyczących 2113 pacjentów wykazała jednak, że u osób z podwyższonym poziomem HDC przeżywalność była lepsza.

"Te badania wskazują na istotną rolę histaminy w zmniejszaniu przewlekłego stanu zapalnego jelit i procesie kancerogenezy. Wprowadzając do jelita mikroby, które dostarczają brakujących substancji, możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego" - podsumowuje dr James Versalovic, autor analizy.(PAP)

koc/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2021