Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
06.11.2019 aktualizacja 06.11.2019

Szczupłe dzieci mieszkają dalej od fast-foodów

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Im łatwiejszy dostęp dzieci mają do miejsc, gdzie mogą kupić „śmieciowe” jedzenie, tym większe jest prawdopodobieństwo, że będą otyłe. Nie pomaga nawet bliskość sklepów ze zdrową żywnością.

Naukowcy z New York University przeanalizowali pochodzące z przedszkoli i szkół dane na temat dzieci i młodzieży w wieku od 5 do 18 lat. Informacje o wskaźniku masy ciała odnieśli do dystansu miejsca zamieszkania od różnego rodzaju miejsc, w których można kupić jedzenie.

Okazało się np., że wśród młodych osób mieszkających w odległości połowy bloku (ok. 40 m) od takiego miejsca, 20 proc. było otyłych i 38 proc. miało nadwagę. Każde dodatkowe 40-80 m od źródła niezdrowej żywności (fast-foody, sklepy ze złej jakości produktami) oznaczało spadek ryzyka otyłości o 1 do 4 proc.

Badacze porównywali między sobą dzieci i młodzież z tych samych dzielnic, aby uniknąć wpływu innych czynników. Np. osoby z Harlemu były porównywane do innych mieszkańców Harlemu.

„Nasze badanie wskazuje, że mieszkanie bardzo blisko sklepów i restauracji z dużą ilością niezdrowej, śmieciowej żywności nie służy obniżaniu ryzyka otyłości i nadwagi u dzieci” - podkreśla jeden z naukowców, dr Brian Elbel. „Już odległość jednego bloku od miejsc z jedzeniem i być może trudniejszy do nich dostęp, może znacząco obniżyć prawdopodobieństwo otyłości i nadwagi u dzieci” - dodaje autor pracy opublikowanej na łamach pisma „Obesity”.

Jednocześnie badanie pokazało, że na ryzyko otyłości nie miała wpływu odległość od sklepów czy restauracji ze zdrowym jedzeniem.

Już kilka punktów procentowych różnicy w ryzyku przekłada się na możliwość uratowania tysięcy dzieci od skutków nadmiernej wagi. Badacze wymieniają tutaj choroby serca, cukrzycę i wcześniejszą śmierć.

Otyłość to palący problem zachodniego świata. Jak podają naukowcy, np. w USA jedna piąta dzieci jest otyła. Oznacza to trzykrotny wzrost od lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku.

Autorzy odkrycia twierdzą, że może ono przyczynić się nawet do wprowadzenia praw nakazujących minimalną odległość oferujących niezdrowe jedzenie miejsc od kompleksów mieszkalnych.

Więcej informacji na stronie:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-10/nlh-hfs102319.php (PAP)

mat/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024