19.11.2019
PL EN
08.11.2019 aktualizacja 08.11.2019

Pajęcza nić niestrawna dla bakterii

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Pajęcza nić niełatwo ulega procesom rozkładu wskutek działania bakterii. Wynika to ze słabego przyswajania przez bakterie zawartego w niej azotu – informuje „Journal of Experimental Biology”.

Pająki używają przędzonych przez siebie nici nie tylko do budowy sieci, w które chwytają zdobycz, ale również tworzenia chroniących jaja kokonów czy do wspinaczki. Do pajęczyny przyczepiają się resztki liści czy niedojedzonych ofiar, nie brakuje więc bakterii i grzybów, które chętnie skorzystałyby z bogatej w pożywne białka nici.

Wcześniejsze badania sugerowały, że pajęcza nić może mieć właściwości bakteriobójcze. Pajęczynę stosowano do opatrywania ran już w starożytności.

Naukowcy z tajwańskiego Tunghai University zbadali szczególnie trwałe nici wytwarzane przez trzy gatunki pająków – prządkę olbrzymią (Nephil pilipes), Hippasa holmerae z rodziny pogońcowatych oraz przędącego poziome, kopulaste sieci Cyrtophora moluccensis. Próbki pajęczyny umieszczono na szalkach z hodowlami czterech rodzajów bakterii (w tym pospolitą E.coli). Okazało się, że pajęczyna jest bardzo odporna na działanie bakterii.

Jak wyjaśniają autorzy, bakterie nie są w stanie przyswajać zawartego w pajęczych niciach azotu. Być może to kwestia zewnętrznej powłoki tłuszczowej lub białkowej. Dopiero dodatkowe źródło azotu dało mikroorganizmom szansę ”nadgryzienia” pajęczyny. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2019