Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
11.12.2019 aktualizacja 11.12.2019

Sposób gotowania w czasie ciąży może wpływać na ryzyko nadaktywności dziecka

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Działanie spalin powstających w czasie gotowania na węglu lub gazie na ciężarne kobiety podnosi zagrożenie hiperaktywnością u potomstwa. Zdrowsze dla kobiet w ciąży i ich dzieci okazały się kuchenki elektryczne - wynika z badania przeprowadzonego przez chińskich naukowców.

W trakcie badania „Indor Air”, naukowcy ze Szpitala Dziecięcego Powiatu Longhua w Shenzen sprawdzili, czy sposób gotowania stosowany przez ciężarne matki wpływa na ryzyko hiperaktywności dziecka w wieku lat trzech. Projekt objął aż 45,5 tys. matek.

Badacze zajęli się tym tematem ze względu na doniesienia mówiące o wpływie jakości powietrza na rozwój układu nerwowego dzieci. Jednocześnie zwracają uwagę, że przynajmniej w chinach gotowanie to jedno z głównych źródeł zanieczyszczeń powietrza w domu.

Okazało się, że w porównaniu z kuchenkami elektrycznymi, stosowanie kuchenek węglowych lub gazowych zwiększało ryzyko wystąpienia u dzieci zachowań świadczących o hiperaktywności. Zagrożenie rosło także przy słabej wentylacji.

Wyniki okazały się przy tym spójne w różnych grupach określonych ze względu na status społeczny, wykształcenie i inne potencjalnie istotne czynniki.

Więcej informacji tutaj i tu.  (PAP)

mat/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024