Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
16.05.2020 aktualizacja 16.05.2020

Kawa "wyszczupla talię"

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Kobiety pijące od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie mają mniejszy udział tkanki tłuszczowej w całkowitej masie ciała oraz niższy poziom brzusznej tkanki tłuszczowej, niż kobiety spożywające mniejszą ilość kawy – wynika z badań brytyjskich.

Naukowcy z Anglia Ruskin University w Cambridge przeanalizowali dane pochodzące z National Health and Nutrition Examination Survey, badania przeprowadzonego w USA przez Centra Kontroli i Prewencji Chorób (CDC).

Analiza wykazała, że kobiety w wieku od 20 do 44 lat, które piły od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, miały najniższy poziom tkanki tłuszczowej (o 3,4 proc. niższy niż kobiety niepijące kawy). W grupie od 45 do 69 lat panie pijące co najmniej 4 filiżanki dziennie miały poziom tkanki o 4,1 proc. niższy.

W przypadku mężczyzn zależność ta była mniej wyraźna, jednak panowie w wieku od 20 do 44 lat, którzy pili 2-3 filiżanki kawy dziennie mieli o 1,3 proc. mniej całkowitej tkanki tłuszczowej i o 1,8 proc. mniej brzusznej tkanki tłuszczowej niż ci, którzy nie pili kawy wcale.

Co istotne, kawa związana była z mniejszym poziomem tkanki tłuszczowej niezależnie od tego, czy zawierała kofeinę.

„Wskazuje to, że inne niż kofeina bioaktywne związki występujące w kawie mają wpływ na masę ciała i potencjalnie mogłyby być wykorzystywane w walce z otyłością” – komentuje autor badań dr Lee Smith.

Wyniki (DOI: 10.1093/jn/nxaa121) przedstawiono w "Journal of Nutrition".(PAP)

koc/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024