11.08.2020
PL EN
15.07.2020 aktualizacja 15.07.2020

Osoby z hipercholesterolemią powinny unikać węglowodanów, a nie tłuszczów nasyconych

Nie ma dowodów na to, że dieta o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych obniża poziom cholesterolu u osób z rodzinną hipercholesterolemią - twierdzi na łamach "BMJ Evidence-Based Medicine” międzynarodowy zespół ekspertów ds. chorób serca. Badania sugerują, że powinny one unikać raczej węglowodanów.

Przez dziesięciolecia osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię, zalecano zminimalizowanie spożycia tłuszczów nasyconych, co miało obniżyć poziom cholesterolu w ich krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca. Jednak najnowszy przegląd badań na ten temat sugeruje, że dowodów na poparcie takich zaleceń wcale nie ma.

Rodzinna hipercholesterolemia (FH) to zaburzenie genetyczne, które powoduje, że dotknięte nim osoby już w młodym wieku mają poziom cholesterolu 2-4 razy wyższy niż przeciętny człowiek. Liczne organizacje, w tym American Heart Association, radzą, aby w takiej sytuacji unikać jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jajka i ser, oraz unikać spożywania oleju kokosowego.

„Przez ostatnich 80 lat mówiono osobom z rodzinną hipercholesterolemią, że obniżą poziom cholesterolu dzięki diecie o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i unikną w ten sposób choroby wieńcowej - mówi prof. David Diamond z University of South Florida, główny autor publikacji. - Nasze badanie wykazało, że bardziej +zdrowa dla serca+ jest dieta o niskiej zawartości cukru, a nie tłuszczów nasyconych”.

Diamond i jego koledzy twierdzą też, że przestrzeganie diety niskowęglowodanowej jest skuteczne u wszystkich osób ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, czyli mających nadwagę, nadciśnienie i cukrzycę.

Odkrycia autorów są zgodne z innym artykułem opublikowanym niedawno w „Journal of American College of Cardiology”, który dostarczył mocnych dowodów na to, iż to żywność podnosząca poziom cukru we krwi, taka jak chleb, ziemniaki i słodycze, a nie tłuszcze, powinna zostać ograniczona w przypadku problemów z układem krążenia.

„Zakwestionowaliśmy zasadność aktualnych zaleceń dietetycznych dla hipercholesterolemii rodzinnej, ponieważ nie ma dowodów na to, by dieta o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu zmniejszała zdarzenia wieńcowe u takich pacjentów” - podsumowują autorzy badania.

Jak dodają, istnieją natomiast mocne dowody na to, że u dużej części chorych na FH rozwija się insulinooporność, która zwiększa ryzyko zespołu metabolicznego, objawiającego się nietolerancją węglowodanów. W takich przypadkach kontrola choroby powinna polegać właśnie na wprowadzeniu diety niskowęglowodanowej.

Więcej na ten temat można przeczytać tu: http://dx.doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111412

(PAP)

kap/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2020