Nauka dla Społeczeństwa

16.04.2024
PL EN
29.10.2020 aktualizacja 29.10.2020

Flawanole pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Spożywanie produktów bogatych we flawanole przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego – wykazały badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, o których informuje pismo „Scientific Reports”.

Flawanole to związki o działaniu antyoksydacyjnym, występujące w produktach takich jak jabłka, jagody, kakao, herbata czy wino.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i USA analizowali zależność pomiędzy ciśnieniem tętniczym a poziomem biomarkerów składników odżywczych we krwi ponad 25 tys. osób. Różnica w wartości ciśnienia tętniczego pomiędzy osobami o najniższym i najwyższym spożyciu flawanoli wynosiła 2 - 4 mmHg, przy czym była ona bardziej wyraźna u osób z nadciśnieniem.

„Podobnie pozytywny wpływ przynosi stosowanie diety śródziemnomorskiej czy ograniczenie spożycia soli” – zauważają autorzy.

Naukowcy podkreślają, że analiza biomarkerów składników odżywczych pozwala dokładniej ocenić wpływ flawanoli niż analiza kwestionariuszy wypełnianych przez badane osoby, gdyż poziom tych przeciwutleniaczy uzależniony jest w dużej mierze od konkretnego rodzaju danego produktu, pochodzenia czy sposobu produkcji.

Źródło: DOI: 10.1038/s41598-020-74863-7 (PAP)

koc/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024