Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
09.02.2021 aktualizacja 09.02.2021

W ciepłych morzach ryby rosną szybciej, ale są mniejsze

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Dowód na to, że globalne ocieplenie wpływa na wielkość poławianych komercyjnie ryb, znaleźli naukowcy ze Szkocji. Ich zdaniem młode osobniki rosną wprawdzie szybciej i są większe, ale rozmiar dorosłych osobników w ciepłych morzach się zmniejsza.

Swoje odkrycia opisali w magazynie British Ecological Society „Journal of Applied Ecology”.

Badacze z University of Aberdeen wzięli pod uwagę cztery najpopularniejsze gatunki podlegające komercyjnym połowom w Morzu Północnym i w zachodniej Szkocji: dorsza, plamiaka, witlinka i czarniaka. Z ich obserwacji wynika, że młode ryby w tym rejonie osiągają większe rozmiary, natomiast wielkość dorosłych osobników się zmniejsza. Te zmiany w rozmiarze ciała są skorelowane z rosnącą temperaturą w obu regionach.

„Zmiany w rozmiarach młodocianych i dorosłych osobników zbiegają się ze wzrostem temperatury w morzu. Co ważne, obserwowaliśmy ten proces zarówno w Morzu Północnym, które podgrzewa się gwałtownie, jak i w zachodniej Szkocji, która doświadcza tylko umiarkowanego wzrostu temperatury. Oznacza to, że nawet niewielki wzrost temperatury w morzu może mieć wpływ na rozmiary komercyjnych gatunków ryb” – powiedział główny autor badania Idongesit Ikpewe.

Takie zmiany mogą zmniejszyć poziom komercyjnych połowów, wpływając na gałąź gospodarki wartą w Wielkiej Brytanii 1,4 miliarda funtów i zatrudniającą ponad 24 tys. osób.

Jak zaznaczył naukowiec, może się jeszcze okazać, że szybciej rosnące i większe młode ryby zrekompensują w pewnym stopniu straty wśród dorosłych osobników. Chociaż przyrost długości (a więc i masy) przypadającej na jednostkę jest niewielki, to trzeba pamiętać, że młodych ryb jest znacznie więcej.

Odkrycia mogą odcisnąć się również na morskim ekosystemie. „Z czterech gatunków, którym się przyglądaliśmy, trzy (dorsz, witlinek i czarniak) są drapieżnikami zjadającymi ryby, znajdującymi się na końcu łańcucha pokarmowego, a zatem odgrywają istotną rolę w ekosystemach. Skoro rozmiar drapieżnika decyduje o tym, na jaką ofiarę się namierza, to zmiana wielkości ciała u tych gatunków może wpłynąć na relację drapieżnik-ofiara, co ma potencjalne konsekwencje dla struktury całych sieci pokarmowych” – podkreślił Ikpewe.

Maksymalna wielkość ciała ryb jest determinowana przez dostępność i zapotrzebowanie na określone zasoby, jak tlen. W ciepłych wodach jest zwykle mniej tlenu, ale z kolei zwiększa się tempo metabolizmu, co podnosi na niego zapotrzebowanie. W takich warunkach ryby mogą wcześniej osiągnąć rozmiary, w których nie są już w stanie pozyskiwać tlenu niezbędnego do utrzymania metabolizmu na właściwym poziomie, co w efekcie ogranicza rozmiar dorosłych osobników.

Już wcześniej w trakcie laboratoryjnych eksperymentów wykazano, że zwierzęta zmiennocieplne rozwijają się szybciej w wyższej temperaturze, ale uzyskują mniejsze rozmiary. Ten fenomen zaobserwowano u kilku różnych gatunków zwierząt, a także wśród roślin i bakterii. Do tej pory zaledwie kilka badań w terenie wykazało powiązanie między rosnącą temperaturą a szybszym wzrostem u ryb. (PAP)

mrt/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024