Zdrowa przekąska w ekologicznej folii
Bezpieczne dla środowiska wielowarstwowe folie typu „smart” oraz nanokapsułki wzbogacone glutationem powstają na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego Krakowie. Kapsułki zostaną zaaplikowane na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę dla sportowców.
Dr hab. inż. Ewelina Jamróz wykorzystuje biopolimery do opracowania dwóch rodzajów materiałów biodegradowalnych. Badaczka jest jedną z tegorocznych laureatek programu. LIDER Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Na utworzenie zespołu i badania krakowska chemik otrzyma 1,5 mln złotych.
Badaczka przypomina, że materiały biodegradowalne nie mają negatywnego wpływu na środowisko. „Inteligentna” folia biopolimerowa ma wydłużać okres przydatności do spożycia i poprawiać jakość oraz bezpieczeństwo spożycia świeżych produktów.
Dr hab. Jamróz planuje także opracować innowacyjny system uwalniania substancji aktywnie czynnej - glutationu. Biopolimerowe nanokapsułki wzbogacone w glutation zostaną zaaplikowane na wcześniej przygotowaną prozdrowotną przekąskę dla sportowców.
„Opracowanie całkowicie naturalnej przekąski o optymalnym składzie do wykorzystania w okresie okołowysiłkowym dodatkowo wzbogaconej w glutation zamknięty w biopolimerowych nanokapsułkach wkomponuje się w rosnące potrzeby rynku suplementów diety” - uważa laureatka programu LIDER.
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju wspólnie z Ministerstwem Edukacji i Nauki w XI edycji programu LIDER wybrało 63 polskich naukowców, których nagrodzono łączną kwotą 89 mln zł na realizację projektów badawczych.
PAP – Nauka w Polsce
kol/ agt/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.