Ministerstwo Edukacji i Nauki

13.06.2021
PL EN
10.06.2021 aktualizacja 10.06.2021

Składnik zielonej herbaty może chronić przed COVID-19

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Z pomocą opartego na sztucznej inteligencji programu brytyjsko-indyjski zespół specjalistów odkrył w zielonej herbacie substancję, która na różne sposoby może zaburzać działanie SARS-CoV-2. Wyniki trzeba teraz potwierdzić w badaniach przedklinicznych i klinicznych.

Choć leki kojarzą się głównie z tabletkami, to wiele zawartych w nich substancji ma roślinne pochodzenie.

„Najstarsza, naturalna apteka zawsze była skarbcem z potencjalnymi nowymi lekami. Zapytaliśmy więc, czy któryś z naturalnych związków może pomóc w walce z pandemią COVID-19” - mówi dr Suresh Mohankumar, pracujący obecnie w Swansea University.

„Z pomocą programu wykorzystującego sztuczną inteligencję przebadaliśmy i posegregowaliśmy bibliotekę z naturalnymi substancjami znanymi ze swojej aktywności przeciwko innym koronawirusom. Nasze wyniki wskazują, że jeden ze związków zawartych w zielonej herbacie może zwalczać koronawirusa odpowiadającego za COVID-19” - mówi badacz.

Rezultaty zostały opisane właśnie na łamach periodyku „RSC Advances”, który szczególnie wyróżnił tę publikację, umieszczając ją w dziale z „gorącymi artykułami”.

„Związek najbardziej aktywny według naszego modelu to galokatechina. Znajduje się ona w zielonej herbacie, więc jest od razu i łatwo dostępna, a także niedroga. Potrzebne są teraz dalsze badania, które sprawdzą, czy substancja jest aktywna klinicznie i bezpieczna w zapobieganiu COVID-19. Wykonaliśmy dopiero wstępny krok, ale potencjalnie może on otworzyć drogę do zwalczenia wyniszczającej pandemii COVID-19” - podkreśla prof. Mohankumar.

„To fascynujące badanie. Pokazuje ono, że naturalne produkty pozostają ważnym źródłem substancji wykorzystywanych w walce z chorobami zakaźnymi” - podsumowuje prof. Andrew Morris, kierujący Wydziałem Farmaceutycznym w Swansea University.

Więcej informacji na stronach:

https://www.swansea.ac.uk/press-office/news-events/news/2021/06/new-study-into-green-teas-potential-to-help-tackle-covid-19.php

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/ra/d1ra01603b#!divAbstract (PAP)

Autor: Marek Matacz

mat/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2021