Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
24.07.2021 aktualizacja 24.07.2021

Kawa nie zwiększa ryzyka zaburzeń rytmu serca

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Największe z dotychczas przeprowadzonych badań nie wykazało związku pomiędzy umiarkowanym spożyciem kawy a arytmią - informuje pismo “JAMA Internal Medicine”.

Badanie przeprowadzili naukowcy z University of California w San Francisco. Czteroletnia obserwacja kilkuset tysięcy osób nie wykazała zwiększonego ryzyka arytmii u osób pijących kawę. Było wręcz odwrotnie - każda dodatkowa filiżanka kawy wypijana codziennie wiązała się z niższym o 3 proc. ryzykiem wystąpienia arytmii, w tym migotania przedsionków, przedwczesnych skurczów komór lub innych powszechnych chorób serca.

Badanie zostało przeprowadzone za pośrednictwem społecznościowego brytyjskiego Biobanku, prospektywnego badania pacjentów angielskiej Narodowej Służby Zdrowia (NHS).

W badaniach wzięło udział 386 258 osób pijących kawę, których średnia wieku wynosiła 56 lat; nieco ponad połowę stanowiły kobiety. Wielkość badanej próby była bezprecedensowa.

Oprócz konwencjonalnej analizy badającej zgłaszane przez badanych spożycie kawy, badacze zastosowali technikę zwaną „randomizacją Mendla”, wykorzystując dane genetyczne do wywnioskowania związków przyczynowych. Ponieważ osoby z wariantami genetycznymi związanymi z szybszym metabolizmem kofeiny piły więcej kawy, analiza ta dostarczyła metody testowania związku między kofeiną a arytmią w sposób, który nie opierał się na samoopisach uczestników i powinien był być odporny na wiele zniekształceń nieodłącznych do większości badań obserwacyjnych. Przy średnio czteroletnim okresie obserwacji dane dostosowano pod kątem cech demograficznych, nawyków związanych ze zdrowiem i stylem życia.

Ostatecznie u około 4 proc. badanych rozwinęła się arytmia. Nie zaobserwowano dowodów na zwiększone ryzyko arytmii wśród osób genetycznie predysponowanych do nietypowego metabolizowania kofeiny. Naukowcy stwierdzili, że większe ilości kawy w rzeczywistości wiązały się ze zmniejszonym o 3 proc. ryzykiem rozwoju arytmii.

Autorzy zwrócili uwagę na ograniczenia badania, w tym na opieranie się na samosprawozdawczości uczestników oraz na brak szczegółowych informacji co do rodzaju kawy.

„Kawa jest głównym źródłem kofeiny dla większości ludzi i ma reputację powodującej lub zaostrzającej arytmie” – powiedział dr Gregory Marcus, profesor medycyny na Wydziale Kardiologii UCSF. „Ale nie znaleźliśmy dowodów na to, że spożywanie kofeiny prowadzi do większego ryzyka arytmii – zaznaczył Marcus, który specjalizuje się w leczeniu arytmii. - Nasze badanie populacyjne wskazuje, że powszechne zakazy stosowania kofeiny w celu zmniejszenia ryzyka arytmii są prawdopodobnie nieuzasadnione”.

Podczas gdy niektórzy lekarze i ich stowarzyszenia sugerują unikanie produktów zawierających kofeinę w celu zmniejszenia ryzyka arytmii, nie ma dowodów na słuszność takiego stanowiska – przeciwnie, w rzeczywistości spożywanie kawy może mieć działanie przeciwzapalne i wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem niektórych chorób, w tym raka, cukrzycy i choroby Parkinsona.

„Tylko randomizowane badanie kliniczne może ostatecznie wykazać wyraźne efekty spożywania kawy lub kofeiny – powiedział Marcus. -Jednak nasze badanie nie znalazło dowodów na to, że spożywanie napojów zawierających kofeinę zwiększa ryzyko arytmii. Właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne kawy mogą odgrywać pewną rolę, a niektóre właściwości kofeiny mogą chronić przed niektórymi arytmiami”. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024