Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
18.09.2021 aktualizacja 18.09.2021

Wiadomo, dlaczego niektórym trudniej się oprzeć na widok smakołyków

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Istnieje związek między działaniem układu opioidowego w naszym mózgu a uczuciem głodu wyzwalanego przez bodźce zewnętrzne - dowiedli naukowcy z Turku PET Centre w Finlandii. To dlatego niektórzy z nas są bardziej podatki na widok apetycznego jedzenia, a w efekcie - na rozwój otyłości.

O wynikach swojego badania autorzy poinformowali za pośrednictwem pisma „Translational Psychiatry” (http://dx.doi.org/10.1038/s41398-021-01559-5).

Przeprowadzony przez nich na zwierzętach eksperyment wykazał, że zarówno system opioidowy, jak i endokannabinoidowy są ważnymi elementami mechanizmu regulacji zachowań żywieniowych i pośredniczą w zdobywaniu pokarmu, a zmiany w ich sygnalizacji są związane np. z otyłością. „Ogólnie rzecz biorąc, zarówno wewnętrzne sygnały organizmu, takie jak wahania poziomu cukru we krwi, jak i bodźce zewnętrzne, takie jak reklamy żywności, mogą wywołać u ludzi apetyt” - tłumaczą autorzy publikacji.

Jak dodają, zachowania żywieniowe różnią się znacznie między poszczególnymi osobami, ale neurobiologiczne podstawy tych różnic pozostają słabo poznane. Wiadomo, że obecne w mózgu receptory opioidowe i kannabinoidowe regulują równowagę energetyczną poprzez wiele ścieżek neuronalnych, wpływając na przyjmowanie pokarmu i aktywując mózgowy system nagrody.

Wiadomo też, że otyłość i zaburzenia odżywiania są związane ze zmianami w sygnalizacji opioidowej i endokannabinoidowej. Dlatego fińscy badacze uznali, że zmiany funkcji obu tych systemów mogą potencjalnie leżeć u podstaw różnych zachowań żywieniowych.

Po przeprowadzeniu serii eksperymentów naukowcy odkryli, że szczególnie funkcjonowanie układu opioidowego jest mocno związane z przyjmowaniem pokarmu, indukowanym przez bodźce zewnętrzne.

„Im mniej było w mózgu miejsc wiązania dla opioidów, tym większa była tendencja do jedzenia w odpowiedzi na bodźce zewnętrzne, takie jak np. widok apetycznego posiłku - mówi Tatu Kantonen, główna autorka badania. - Co więcej, liczba miejsc wiążących endokannabinoidy okazała się być powiązana z kilkoma różnymi typami zachowań żywieniowych”.

Według autorów otrzymane wyniki sugerują, że układ opioidowy może być potencjalnym celem leków przeciwko otyłości u ludzi.

Katarzyna Czechowicz

kap/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024