Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
22.11.2021 aktualizacja 22.11.2021

Otyłość zwiększa ryzyko utraty zębów

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Przewlekły stan zapalny spowodowany otyłością może pobudzać rozwój komórek, które rozkładają tkankę kostną, w tym tę, która utrzymuje zęby na miejscu - informuje „Journal of Dental Research“.

Utrata tkanki kostnej, dzięki której zęby są mocno osadzone w szczęce i żuchwie jest głównym objawem choroby dziąseł i może ostatecznie prowadzić do utraty zębów. Według Centers for Disease Control and Prevention choroba dziąseł (inaczej choroba przyzębia) dotyka ponad 47 proc. dorosłych w wieku 30 lat i starszych.

„Chociaż istnieje wyraźny związek między stopniem otyłości a chorobami przyzębia, mechanizmy leżące u podstaw powiązań między tymi stanami nie zostały do końca poznane” – powiedział dr Keith Kirkwood, profesor biologii jamy ustnej w University at Buffalo (UB) School of Dental Medicine.

Badanie na modelu zwierzęcym przeprowadzone przez naukowców z University at Buffalo wykazało, że nadmiery stan zapalny wynikający z otyłości zwiększa liczebność komórek supresorowych pochodzenia szpikowego (MDSC). To grupa komórek odpornościowych, których liczba rośnie podczas choroby w celu regulacji funkcji odpornościowych. MDSC, które powstają w szpiku kostnym, rozwijają się w szereg różnych typów komórek, w tym osteoklasty (komórki rozkładające tkankę kostną).

Zdaniem autorów odkrycie może poprawić zrozumienie przewlekłych chorób zapalnych kości, które rozwijają się wraz z otyłością, takich jak choroby dziąseł, zapalenie stawów i osteoporoza.

Badaniem objęto dwie grupy myszy karmionych w ciągu 16 tygodni bardzo różnymi dietami. Grupa na diecie niskotłuszczowej pozyskiwała 10 proc. energii z tłuszczu, natomast druga grupa na diecie wysokotłuszczowej czerpała z tłuszczu 45 proc. energii.

Badanie wykazało, że grupa z dietą wysokotłuszczową doświadczyła otyłości, większego stanu zapalnego i większego wzrostu MDSC w szpiku kostnym i śledzionie w porównaniu z grupą na diecie niskotłuszczowej. W grupie „wysokotłuszczowej" rozwinęła się również znacznie większa liczba osteoklastów i straciła ona więcej kości wyrostka zębodołowego (kości, która utrzymuje zęby na miejscu).

Również ekspresja 27 genów związanych z tworzeniem osteoklastów była znacząco podwyższona w grupie karmionej dietą wysokotłuszczową.

„Badania te wspierają koncepcję, że u osób otyłych ekspansja MDSC do osteoklastów podczas zapalenia przyzębia jest związana ze zwiększonym niszczeniem kości wyrostka zębodołowego. Podsumowując, dane te potwierdzają pogląd, że otyłość zwiększa ryzyko utraty kości przyzębia” – wskazał dr Kyuhwan Kwack, pracownik naukowy na Wydziale Biologii Jamy Ustnej UB. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024