Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
09.06.2017 aktualizacja 09.06.2017

Kurkuma i jabłko potrafią zagłodzić raka prostaty

Niektóre naturalne związki zawarte m.in. w kurkumie, skórce jabłek i czerwonych winogron mogą zahamować rozwój raka gruczołu krokowego poprzez "głodówkę" - informują naukowcy z Uniwersytetu Teksasu w Austin. Ich wnioski publikuje pismo "Precision Oncology".

Rak gruczołu krokowego jest najczęstszym nowotworem u mężczyzn w Stanach Zjednoczonych.

"Analizując bazę związków naturalnych, zaobserwowaliśmy kombinacje składników, które skuteczniej wpływają na hamowanie rozwoju nowotworu niż dostępne leki. Dzięki nim udało nam się w sposób nietoksyczny zatrzymać rozwój guzów u myszy" - mówi autor badań dr Stefano Tiziani.

Działanie 142 naturalnych związków (samodzielnie i w połączeniu z innymi) przetestowano na tkankach myszy i ludzi w warunkach laboratoryjnych, a następnie wyłoniono te najbardziej obiecujące i przetestowano je na myszach, stanowiących model raka prostaty. W czołówce znalazły się kwas ursolowy (zawarty m.in. w skórce jabłka i rozmarynie), kurkumina i resweratrol (występujący m.in. w skórce czerwonych winogron).

Połączenie kwasu ursolowego z kurkuminą lub resweratrolem hamowało konsumpcję glutaminy przez komórki nowotworowe. Pozbawione tego paliwa guzy rozwijały się znacznie wolniej.

"Te składniki mają potencjalne właściwości przeciwnowotworowe i mamy do nich łatwy dostęp. Należy jedynie zwiększyć ich koncentrację do poziomu przekraczającego ten, który spożywamy w pożywieniu" - dodaje dr Tiziani.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024