Nauka dla Społeczeństwa

28.03.2024
PL EN
29.07.2019 aktualizacja 29.07.2019

Bakterie jelitowe chronią myszy przed otyłością

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Żyjące w przewodzie pokarmowym bakterie z rodzaju Clostridium pomagają myszom zachować prawidłową masę ciała. Możliwe, że podobną rolę odgrywają także u ludzi – wynika z badania opublikowanego na łamach „Science”.

Naukowcy z University of Utah Health (USA) odkryli, że bakterie z rodzaju Clostridium produkują cząsteczki zapobiegające absorpcji tłuszczów w jelitach oraz są powiązane z niższą aktywnością genu CD36 regulującego pobieranie kwasów tłuszczowych przez organizm. W ten sposób pomagają zwierzętom – w tym wypadku myszom – zachować prawidłową masę ciała.

Badacze planują wyizolować i dokładnie zbadać „odchudzające” molekuły, a w przyszłości być może zastosować je w terapii otyłości, cukrzycy typu 2 i innych chorób metabolicznych.

Z badania wynika również, że otyłość ma ścisły związek z funkcjonowaniem układu odpornościowego.

Początkowo specjaliści zaobserwowali, że myszy z upośledzonym systemem immunologicznym (pozbawione genu myd88 sterującego odpowiedzią odpornościową) znacznie przybierały na wadze. Doszli do wniosku, że źródło problemu stanowią bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym.

Podczas dalszych eksperymentów wykazali, iż jedną z funkcji systemu immunologicznego jest zapewnienie stabilności i różnorodności mikrobiomu – zespołu mikroorganizmów zamieszkujących ciało człowieka i innych zwierząt. W sytuacji, gdy układ odpornościowy działa nieprawidłowo, niektóre bakterie zaczynają dominować nad innymi, co negatywnie odbija się na zdrowiu.

Tak stało się w przypadku otyłych gryzoni, u których system immunologiczny zwrócił się przeciwko bakteriom z rodzaju Clostridium. Przebywające w nieprzyjaznym środowisku bakterie nie mogły zapobiec nadmiernemu przyswajaniu tłuszczu i przybieraniu na wadze. W rezultacie myszy nie tylko stały się otyłe, ale z biegiem czasu rozwinęła się u nich cukrzyca typu 2.

Podobne efekty zdrowotne obserwuje się u ludzi posiadających zbyt mało bakterii z tej grupy.

Udział bakterii z rodzaju Clostridium w utrzymaniu szczupłej sylwetki potwierdzono też w innych eksperymentach.

O badaniu można przeczytać pod adresem. (PAP)

ooo/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024