Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
16.08.2019 aktualizacja 16.08.2019

Zamiana czerwonego mięsa na drób w diecie może obniżać ryzyko raka piersi

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Wyniki badania z udziałem ponad 40 tys. kobiet sugerują, że jedzenie czerwonego mięsa podwyższa zagrożenie rakiem piersi, a spożywanie drobiu je obniża. Paniom gustującym w wołowinie czy wieprzowinie naukowcy proponują więc zamianę.

Autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach „International Journal of Cancer” obserwowali ponad 42 tys. kobiet, średnio przez 7,6 roku. W trakcie obserwacji pojawiło się 1536 przypadków raka piersi.

Jednocześnie, kobiety spożywające najwięcej tzw. czerwonego mięsa były o 23 proc. bardziej zagrożone chorobą niż jedzące go najmniej. Tymczasem uczestniczki jedzące najwięcej drobiu były o 15 proc. mniej narażone na rozwój schorzenia niż spożywające najmniej tego typu mięsa. Ryzyko spadało jeszcze bardziej u kobiet, które zastąpiły czerwone mięso drobiem.

Choć badanie nie pokazuje jasno zależności przyczynowo-skutkowych, to rezultaty nie zmieniły się po uwzględnieniu innych, znanych czynników rozwoju raka piersi.

Naukowcy wzięli pod uwagę m.in. rasę kobiet, ich status społeczno-ekonomiczny, otyłość, aktywność fizyczną czy spożycie alkoholu.

Nie zaobserwowali jednocześnie zależności między ryzykiem a sposobem przygotowywania mięsa czy substancjami powstającymi w trakcie jego przyrządzania w wysokiej temperaturze.

„Czerwone mięso uznawane jest za potencjalny karcynogen. Nasze badanie dostarcza kolejnych dowodów na to, że konsumpcja czerwonego mięsa może być powiązana z wyższym ryzykiem raka piersi. Tymczasem spożycie drobiu wiązało się z mniejszym zagrożeniem” - komentuje wyniki jeden z autorów badania, dr Dale P. Sandler z amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences.

„Mechanizm, za pośrednictwem którego drób obniża ryzyko raka piersi jest niejasny, ale nasze badanie wskazuje, że zastąpienie drobiem czerwonego mięsa może stanowić prostą zmianę pomagającą zmniejszyć zagrożenie” - dodaje specjalista.

Więcej informacji na stronie. (PAP)

mat/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024