11.08.2020
PL EN
26.09.2019 aktualizacja 26.09.2019

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu poszerza współpracę z uczelniami w Chinach

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu poszerza współpracę z chińskimi uczelniami w ramach nowego Jedwabnego Szlaku. Od środy w Poznaniu gości ponad 100 naukowców, prezydentów i rektorów największych uczelni rolniczych Chin oraz krajów zrzeszonych w międzynarodowej organizacji SAERIA.

Silkroad Agriculture Education and Research Innovation Alliance (SAERIA) jest pozarządową, niekomercyjną i międzynarodową platformą współpracy, do której dobrowolnie dołączają uniwersytety rolnicze, instytucje i przedsiębiorstwa z krajów oraz regionów wzdłuż nowego Jedwabnego Szlaku, działające na rzecz rozwoju edukacji rolniczej i badań technologicznych regionu. Projekt zakłada m.in. intensyfikację współpracy naukowej i dydaktycznej na rzecz postępu branży rolniczej.

Instytucje zrzeszone w SAERIA organizują regularnie fora współpracy rolno-edukacyjnej i badawczej. Po raz pierwszy gospodarzem forum jest polska uczelnia. W środę w Poznaniu na Uniwersytecie Przyrodniczym odbyło się uroczyste otwarcie spotkania, w którym uczestniczy ponad 100 prezydentów, rektorów i naukowców największych uczelni rolniczych Chin oraz krajów zrzeszonych w SAERIA.

Prezydent Northwest A&F University w Chinach Weixing Shan podkreślił w środę w Poznaniu, że „Jedwabny Szlak przebiegał przez Azję, Europę i inne kontynenty przez tysiące lat, i nadal jest aktywnym środowiskiem gospodarczym Azji Wschodniej, z dumną historią rozwoju rolnictwa”.

„Jedwabny Szlak jest również europejskim kręgiem gospodarczym z dobrze rozwiniętymi nowoczesnymi rozwiązaniami w rolnictwie, a także posiada ogromne zaplecze rolnicze i potencjał rozwojowy. Każdy region ma swoje zalety pod względem zasobów rolniczych, czy zdolności produkcyjnych. Wymiana i współpraca w sektorze rolnym zawsze były połączeniem wspólnych interesów, jeśli chodzi o państwa położone wzdłuż Jedwabnego Szlaku” – podkreślił Shan.

Pełnomocnik rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu ds. współpracy z Chinami i Kazachstanem prof. Roman Hołubowicz, powiedział PAP, że poznańska uczelnia ściśle współpracuje z chińskimi uniwersytetami już prawie 30 lat.

„Wszystko zaczęło się w 1991 roku, początkowo od współpracy dydaktycznej z kilkoma jednostkami w Chinach. Później stopniowo tę współpracę rozwijaliśmy; kolejnym etapem były badania naukowe, a obecnie jesteśmy już na trzecim etapie, w ramach którego polskie firmy, związane z rolnictwem i ogrodnictwem, współpracują z Chinami” – zaznaczył.

Profesor wskazał, że wiodącym kierunkiem i dziedziną współpracy jest obecnie hodowla roślin i nasiennictwo. „Są takie obszary, którymi Chińczycy się bardziej interesują w rolnictwie i ogrodnictwie niż inni. Wykorzystują np. naszą bardzo mocną pozycję w produkcji jabłek, ale także czarnej porzeczki, czy aronii. W odniesieniu do hodowli, to bardzo im zależy np. na odmianach mieszańcowych warzyw, ale również na kontraktach na rozmnażania nasienne” – podkreślił.

Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prof. dr hab. Krzysztof Szoszkiewicz powiedział PAP, że współpraca z zagranicznymi uczelniami jest jednym z priorytetów poznańskiego uniwersytetu.

„Współpracujemy z wieloma uniwersytetami z Chin, Azji i ta współpraca jest naprawdę bardzo owocna. Mogę powiedzieć, że chyba wszystkie ośrodki; katedry, instytuty naszej uczelni mają nawiązaną jakąś współpracę z uniwersytetami chińskimi. Współpraca ta dotyczy m.in. wspólnych badań, ale są to także wyjazdy naukowców, wspólne organizowanie konferencji naukowych, oraz wymiana studencka” – podkreślił.

W ramach forum SAERIA na Uniwersytecie Przyrodniczym odbywa się m.in. międzynarodowa konferencja dotycząca transferu technologii rolniczej; od badań uniwersyteckich, po wdrażanie innowacji. Spotkanie prezydentów, rektorów i naukowców największych uczelni rolniczych Chin i krajów należących do Silkroad Agricultural Education and Research Innovation Alliance potrwa do piątku. 

PAP - Nauka w Polsce,  Anna Jowsa

ajw/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2020