Nauka dla Społeczeństwa

18.04.2024
PL EN
31.05.2020 aktualizacja 01.06.2020

Co warto jeść i dlaczego? Naukowcy wyjaśniają na infografikach

Ilustr.: mat. prasowe Ilustr.: mat. prasowe

Stworzone przez naukowców infografiki pokazują, co warto jeść i dlaczego. Żywieniowcy proponują słodycze na bazie zielonej herbaty, obrazowo wyjaśniają, komu szkodzi gluten, co takiego jest w brokule, że nosi on miano superżywności i jakie owoce zawierają probiotyki. Kampanię edukacyjną prowadzi Instytut PAN w Olsztynie wraz z Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu.

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie prowadzą kampanię w ramach międzynarodowego projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Seria infografik poświęcona jest zagadnieniom zdrowego odżywania, bezpieczeństwa żywności, innowacji związanych z jej produkcją oraz umiejętnego gospodarowania odpadami.

Serię unikalnych infografik na temat żywności można obejrzeć i pobrać ze strony. 

W ramach propagowania dobrych nawyków żywieniowych naukowcy wyjaśniają, dlaczego powinniśmy jeść pomidory razem ze skórką. Wyliczają, jakie objawy sugerują, że powinniśmy zbadać się w kierunku chorób glutenozależnych lub alergii. Tłumaczą, jak przygotowywać posiłki bezglutenowe. Zdradzają, w czym tkwi sekret diety Japończyków i jakie cenne składniki mają w sobie lokalnie dostępne warzywa i owoce. Promują też zasadę niemarnowania żywności.

Wszelkie ciekawostki i informacje można wykorzystywać w dalszym promowaniu dobrych zwyczajów żywieniowych, np. w szkołach czy podczas pracy z młodzieżą w domu. Można też wykorzystać je w prywatnych rozmowach dotyczących zdrowego odżywiania.

Kampanię można śledzić na Facebooku na profilu Instytutu.

PAP - Nauka w Polsce

kol/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024