Nauka dla Społeczeństwa

25.04.2024
PL EN
20.04.2021 aktualizacja 20.04.2021

Ekspert: dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa nie powoduje niekorzystnych skutków dla organizmu

Fot. Adobe Stock Fot. Adobe Stock

Niektóre osoby, np. chore na celiakię, muszą stosować dietę bezglutenową. Jeśli jednak taka dieta jest dobrze zbilansowana, nie przyniesie niekorzystnych skutków dla organizmu – zapewnia dietetyk kliniczny dr Hanna Stolińska.

Dieta bezglutenowa jest konieczna w takich schorzeniach jak celiakia, alergia na gluten oraz nieceliakalna i niealergiczna nadwrażliwość na gluten lub pszenicę. „W przypadku celiakii dieta musi być stosowana przez całe życie, natomiast w przypadku alergii i nadwrażliwości na gluten może być ona stosowana czasowo. Jednak dobrze zbilansowana dieta bezglutenowa nie przyniesie niekorzystnych skutków dla organizmu” – przekonuje w informacji przekazanej PAP dr Hanna Stolińska.

Celiakia spowodowana jest nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na białka glutenu zbożowego. Nie można jej wyleczyć, a jedyną terapią jest przestrzeganie diety bezglutenowej. Choroba ta najczęściej ma podłoże genetyczne. Objawia się biegunkami, bólami brzucha, wzdęciami, spadkiem masy ciała; u dzieci może powodować zaburzenia wzrostu i ogólnego rozwoju.

„Nadwrażliwość na gluten oznacza niekorzystne objawy z powodu spożycia glutenu. Nie ma to jednak nic wspólnego z alergią ani celiakią” – wyjaśnia specjalistka. We wszystkich tych schorzeniach ważne jest urozmaicenie dziennej racji pokarmowej diety bezglutenowej. Należy zadbać o odpowiednie spożycie warzyw (szczególnie zielonych i strączkowych), owoców oraz naturalnie bezglutenowych produktów zbożowych, jak najmniej przetworzonych i pełnoziarnistych.

Dieta bezglutenowa może zmieniać skład i właściwości mikroflory jelitowej. Osoby rezygnujące ze spożywania glutenu, zdecydowanie częściej cierpią na niedobory wielu ważnych składników pokarmowych, takich jak błonnik pokarmowy, witamin z grupy B, foliany, żelazo, cynk, magnez, wapń. Ważne jest zapewnienie odpowiedniej podaży witamin, błonnika i mikroskładników.

„Szczególny nacisk należy położyć na udział kasz w diecie oraz wszelkiego rodzaju bezglutenowych płatków zbożowych. Te nie tylko dostarczają złożonych węglowodanów i błonnika pokarmowego, dających uczucie sytości, ale przede wszystkim są źródłem witamin z grupy B, magnezu i żelaza niedoborowych w diecie osób ograniczających zboża” – podkreśla dietetyczka.

Dr Hanna Stolińska, by osoby na diecie bezglutenowej nie rezygnowały z kasz i płatków w obawie przed glutenem i i jego skutkami. „To bardzo niekorzystne. Kasze bezglutenowe idealnie nadają się do dań obiadowych, gulaszy, zapiekanek z warzywami, a nawet posiłków na słodko, np. gryczanka z malinami. Jeżeli zaś mamy obawę, że płatki owsiane mogą być zanieczyszczone, warto kupować te z napisem +bezglutenowe+. Nie należy z nich rezygnować, bo stanowią bardzo dobre źródło cennych składników uzupełniających dietę” – zaznacza.

Do kasz i płatków bezglutenowych zaliczane są wytwarzane np. z gryki, prosa, kukurydzy, ryżu, sorgo czy amarantusa. Osoby stosujące dietę bezglutenową mogą więc sięgać po kasze gryczane, jaglane, kukurydziane, sorgo oraz po płatki gryczane, jaglane i ryżowe.

Osoby zdrowe nie powinny rezygnować ze spożycia glutenu pod wpływem mody, by się odchudzić lub poprawić sobie samopoczucia i funkcjonowanie układu pokarmowego. Warto jedynie odstawić białe bułki, biały makaron, ciasta, pieczywo cukiernicze i słodycze. (PAP)

Autor: Zbigniew Wojtasiński

zbw/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024