Nauka dla Społeczeństwa

20.04.2024
PL EN
10.12.2009 aktualizacja 10.12.2009

Rak piersi nie lubi przypraw

Składniki popularnych przypraw - występująca w kurkumie kurkumina oraz zawarty w czarnym pieprzu alkaloid piperyna - mogą pomóc w zapobieganiu rakowi piersi, a być może także w jego leczeniu - informuje serwis "EurekAlert".

Naukowcy z University of Michigan wykazali, że dodane do hodowli komórek raka piersi piperyna i kurkumina zmniejszają liczbę nowotworowych komórek macierzystych, niezbędnych dla rozwoju guza - a jednocześnie nie szkodzą normalnym komórkom. Stwarza to nadzieję na opracowanie leków działających w tych przypadkach, gdy nie są skuteczne leki w rodzaju tamoksyfenu bądź raloksyfenu.

Piperynę i kurkuminę stosowano podczas badań w stężeniach 20-krotnie większych, niż ma to miejsce przy normalnej diecie zawierajacej pieprz i kurkumę. Kapsułki z tak stężonymi substancjami są dostępne na rynku, jednak autorzy na razie nie zalecają pacjentom ich używania - potrzebne są wcześniejsze badania kliniczne. Mają się rozpocząć w przyszłym roku. PMW

PAP - Nauka w Polsce

kap

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024