Niewyspani lubią fast foody

Foto: Fotolia -  Mikko Juhani Pitka
Foto: Fotolia - Mikko Juhani Pitka

Osoby, które nie mogą się wyspać jedzą więcej i bardziej tłuste potrawy - wynika z badań ogłoszonych podczas kongresu Associated Professional Sleep Societies w Bostonie.

Badania przeprowadzili naukowcy z St. Luke\\'s-Rosevelt Hospital Center oraz Columbia University w Nowym Jorku. Za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI)analizowali aktywność mózgów 25 kobiet i mężczyzn o normalnej wadze podczas oglądania obrazów przedstawiających zdrowe i niezdrowe potrawy.

Badania przeprowadzono po pięciu nocach, podczas których czas snu został skrócony do czterech godzin lub pozwolono uczestnikom spać przez dziewięć godzin. Następnie porównano wyniki.

Okazało się, że obszary mózgu aktywne przy oglądaniu niezdrowych, tłustych pokarmów nie zostawały pobudzone, gdy pokazywano badanym zdrowe jedzenie. Na niezdrowe pokarmy bardziej reagowały osoby pozbawione snu, co sugeruje, że niewyspanie sprzyja niezdrowemu odżywianiu, ponieważ takie potrawy wydają się bardziej atrakcyjne. (PAP)

pmw/ tot/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    W średniowiecznej Anglii to wiewiórki mogły przenosić trąd

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: po raz pierwszy potwierdzono występowanie w mózgu ośrodka sterującego reakcjami immunologicznymi

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera