Laser w kuchni

Przemysłowy laser może mieć wiele gastronomicznych zastosowań – informuje „New Scientist”.

Laserowe wycinarki od dawna używane są w przemyśle - do cięcia i grawerowania tworzyw sztucznych, drewna i metalu. Kentaro Fukuchi i jego współpracownicy z Uniwersytetu Meiji w Japonii postanowili zastosować takie urządzenie do celów kuchennych.

Podczas listopadowych warsztatów technologii gotowania, które odbyły się w japońskim Nara, naukowcy zademonstrowali, że podłączony do komputera wyposażonego w kamerę internetową laser może – przy zastosowaniu odpowiedniego oprogramowania graficznego - wypalać wzorki na potrawach, a także selektywnie je przypiekać.

Można na przykład wypalić na toście kod QR. Klient hotelowej restauracji będzie mógł podczas śniadania skierować na ten kod kamerę telefonu komórkowego, aby wejść na stronę informującą chociażby o lokalnym ruchu drogowym i najlepszym sposobie dojechania do wybranego punktu w mieście.

Na papierze ryżowym, niezbędnym do zrobienia sajgonek, można wypalić przepis na to wietnamskie danie. Dzięki zastosowaniu kamery i programu analizującego obraz możliwe jest nawet potraktowanie bekonu w ten sposób, że tłuszcz zostanie upieczony, a mięso pozostanie surowe i zachowa, jak to określił Fukuchi, „świeży smak”. (PAP)

pmw/ mrt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Planeta wielkości Ziemi odkryta wokół małej zimnej gwiazdy

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali interakcję papugi z tabletem

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera