Bakterie jelitowe wpływają na siłę mięśni seniorów

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Mikrobiom jelitowy odgrywa rolę w budowaniu siły mięśni u osób starszych - sugerują badania opublikowane w piśmie "Experimental Gerontology".

Naukowcy z Tufts University w USA porównywali mikrobiomy jelitowe 18 sprawnych fizycznie osób w wieku od 70 do 85 lat z niskim poziomem tkanki tłuszczowej oraz 11 seniorów o niskiej sprawności fizycznej i większym poziomie tkanki tłuszczowej. W mikrobiomach sprawniejszych fizycznie osób zidentyfikowano więcej pozytywnie działających bakterii - Prevotella i Barnesiella intestinihominis.

Następnie próbki kału pobrane od uczestników wprowadzono do jelit 36 młodych sterylnych myszy. Po upływie czterech tygodni okazało się, że gryzonie, które otrzymały bakterie sprawnych osób stały się silniejsze. Wskazuje to, że skład mikrobiomu odgrywa rolę w mechanizmach związanych z utrzymywaniem siły mięśni u osób starszych.

Nie zaobserwowano zależności pomiędzy konkretnymi cechami mikrobiomu jelitowego a składem ciała czy poziomem wytrzymałości.

Mikrobiom jelitowy, czyli ogół bakterii zamieszkujących układ pokarmowy, reguluje wiele aspektów naszego zdrowia. Zidentyfikowanie bakterii sprzyjających lepszej formie fizycznej pozwala nam lepiej zrozumieć mechanizmy zdrowego starzenia się - komentują autorzy (DOI: 10.1016/j.exger.2019.110722).(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja wydaje się bardziej moralna od ludzi

  • Fot. Adobe Stock

    W samochodach wdychamy substancje rakotwórcze

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera