Kwas oleinowy pomaga zapobiegać stwardnieniu rozsianemu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Niedobór kwasu oleinowego, należącego do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, może przyczyniać się do rozwoju stwardnienia rozsianego - informują naukowcy z Yale School of Medicine, których wnioski publikuje "The Journal of Clinical Investigation".

Niski poziom kwasu oleinowego w tkance tłuszczowej pacjentów ze stwardnieniem rozsianym prowadzi do zaburzeń szlaków metabolicznych, które aktywują regulatorowe limfocyty T (komórki układu odpornościowego). Bez regulacji ze strony limfocytów T układ odpornościowy może atakować zdrowe komórki ośrodkowego układu nerwowego i przyczyniać się do zaburzeń widzenia, dolegliwości bólowych, problemów z koordynacją ruchową i innych objawów stwardnienia rozsianego - tłumaczą naukowcy (DOI: 10.1172/JCI138519).

Podczas eksperymentów laboratoryjnych naukowcy dodali kwas oleinowy do tkanki tłuszczowej pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, co spowodowało wzrost poziomu regulatorowych limfocytów T.

Za rozwój stwardnienia rozsianego odpowiadają czynniki genetyczne i środowiskowe. Te badania sugerują, że jednym z czynników środowiskowych może być sposób odżywiania. Nie wiemy jednak jeszcze, czy zwiększenie poziomu kwasu oleinowego w diecie może pomóc osobom cierpiącym na tę chorobę - komentują badacze.

Kwas ten występuje w szerokiej gamie produktów, m.in. w olejach spożywczych, mięsie, serze, orzechach, żółtku jaja kurzego czy awokado.(PAP)

koc/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badanie: w jądrach mężczyzn i psów znaleziono duże ilości mikroplastiku

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne diety chronią zdrowie – pokazuje 20 lat badań

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera