18.04.2021
PL EN
08.04.2021 aktualizacja 08.04.2021

Badanie: przy niedostatku fok niedźwiedzie polarne jedzą jaja ptaków wodnych

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Niedźwiedzie polarne, których zwyczaje zakłócane są przez zmiany klimatyczne, przy niedostatku fok zaczynają wyjadać jaja z gniazd ptaków wodnych z rodziny kaczkowatych, ale nie radzą sobie zbyt dobrze z tym nowym sposobem odżywiania – wynika z opublikowanych w środę badań kanadyjskich naukowców.

Zagrożenie dla niedźwiedzi polarnych wynikające z globalnego ocieplenia, którego skutki są szczególnie widoczne w Arktyce, jest dobrze znane – wskazuje AFP.

W ostatnich latach świat obiegły zdjęcia tych zwierząt uwięzionych na małych kawałkach kry czy grzebiących w śmieciach na Dalekiej Północy. Stale kurcząca się powierzchnia lodu ma bowiem bezpośredni wpływ na dietę tych zwierząt, ograniczając możliwości polowania na foki - ich ulubioną zdobycz.

W celu zbadania konkretnych zmian spowodowanych przez te modyfikacje w zwyczajach łowieckich niedźwiedzi, kanadyjscy naukowcy śledzili za pomocą dronów około 20 zwierząt na terytorium autonomicznym Nunavut w Kanadzie.

Wyniki ich obserwacji, opublikowane w czasopiśmie naukowym "Royal Society Open Science", pokazują, że drapieżniki te penetrują gniazda edredonów, dużych ptaków wodnych z rodziny kaczkowatych, w celu pożarcia jaj. W ciągu 11 dni, gdy liczba jaj malała, niedźwiedzie wracały do wcześniej opróżnionych gniazd w nadziei na znalezienie pożywienia. Zwierzęta nie powiązały też obecności kaczek z możliwością znalezienia jaj.

"To pokazuje, że podczas gdy gatunek może być w stanie włączyć niepreferowane produkty do swojej diety, gdy jego podstawowe pożywienie staje się trudniejsza do znalezienia, może nie być w stanie zrobić tego skutecznie" - piszą autorzy raportu. I choć niedźwiedzie polarne otrzymują z jaj sporo kalorii, dieta ta nie jest w stanie zapewnić im trwałego źródła pożywienia.

Ursus maritimus został sklasyfikowany jako gatunek narażony na wyginięcie. Liczebność dzikiej populacji niedźwiedzi polarnych szacuje się na 25 tys. osobników, rozsianych po Alasce, Kanadzie, Grenlandii, Norwegii i Rosji.

W badaniu opublikowanym w lipcu 2020 roku na łamach "Nature Climate Change" oszacowano, że mogą one wyginąć z powodu braku pożywienia do końca XXI wieku. A całkiem niedawno, badanie w Global Change Biology, oparte na analizie zużycia zębów na czaszkach niedźwiedzi polarnych w muzeach historii naturalnej, wskazało, że ich dieta (głównie tłuszcz i mięso fok) sięga wieków i naraża je na ryzyko, że nie będą w stanie się przystosować.

Możliwym kierunkiem ewolucji tego gatunku byłoby krzyżowanie z niedźwiedziami Grizzly, ponieważ, jak twierdzą badacze, odnotowano już kilka przypadków rozmnażania się tych dwóch rodzin niedźwiedzi - pisze AFP. (PAP)

cyk/ ap/

Copyright © Fundacja PAP 2021