Nauka dla Społeczeństwa

19.04.2024
PL EN
18.04.2018 aktualizacja 18.04.2018

Częste spożywanie warzyw poprawia stan tętnic u starszych kobiet

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Starsze kobiety, które często sięgają po warzywa, w tym szczególnie po warzywa krzyżowe np. kalafior, brokuły i kapustę, mogą pochwalić się lepszym stanem tętnic szyjnych, co świadczy o mniejszym zaawansowaniu miażdżycy.

Z badań australijskich specjalistów opublikowanych przez „Journal of the American Heart Association” wynika, że dieta taka może bezpośrednio wpływać na stan tętnic.

Wraz z postępem miażdżycy tętnice twardnieją i mają grubsze błony wewnętrzne na skutek odkładania się w nich lipidów. Z upływem lat zwiększa to ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, szczególnie zawału serca i udaru mózgu.

Dieta bogata w warzywa i owoce hamuje miażdżycę i zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego oraz chorób sercowo-naczyniowych. Wykazały to już liczne wcześniejsze badania. Najnowsze obserwacje sugerują, że w ścianach tętnic szyjnych odkłada się mniej blaszek miażdżycowych.

Badania wraz ze swym zespołem przeprowadziła dr Lauren Blekkenhorst z University of Western Australia w Crawley; objęto nimi 954 kobiety w wieku co najmniej 70 lat. Wykazały one, że w najlepszym stanie miały tętnice te z nich, które spożywały warzywa co najmniej trzy razy dziennie, a najkorzystniejszy wpływ miały warzywa krzyżowe, takie jak kalafior, brokuły i kapusta.

Dr Blekkenhorst twierdzi, że każde 10 g spożywanych w ciągu dnia warzyw krzyżowych o 0,8 proc. może zmniejszyć grubość ścian tętnic szyjnych. „Jesteśmy podekscytowani tym, że warzywa te wydają się być najbardziej korzystne” – podkreśla w wypowiedzi dla Reutersa.

Australijska specjalistka przekonuje, że dla zachowania zdrowia warto spożywać wszystkie warzywa. Z jej badań wynika jedynie, że warzywa krzyżowe szczególnie korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych. (PAP)

zbw/ ekr/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024