16.07.2018
PL EN
21.04.2018 aktualizacja 21.04.2018

Poprzez dietę rodzice wpływają na zdrowie dziecka długo przed poczęciem

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Na zdrowie rozwijającego się płodu szkodliwie wpływa nie tylko zła dieta, spożywanie alkoholu czy palenie papierosów przez matkę w czasie ciąży, ale również otyłość i nieprawidłowe odżywianie się obojga rodziców na długo przed poczęciem - informuje pismo "Lancet".

"Czas poprzedzający poczęcie dziecka, tj. stan zdrowia potencjalnych rodziców, ich waga, metabolizm i dieta, w dużym stopniu wpływa na ryzyko występowania u dziecka w przyszłości chorób przewlekłych" - zwraca uwagę autorka badań dr Judith Stephenson z University College London.

Badaczka porównywała wyniki dotychczasowych analiz oraz dwóch nowych badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i Australii wśród kobiet w wieku od 18 do 42 lat.

U blisko 96 proc. badanych kobiet spożycie żelaza i kwasu foliowego było poniżej rekomendowanego poziomu.

Te wyniki pokazują, że kobiety często nie są dobrze przygotowane do ciąży pod względem żywieniowym. Dostosowanie diety po zajściu w ciążę nie zawsze jest wystarczające - zauważa autorka.

Wnioski zebrane z poprzednich badań wskazują, że otyłość jednego lub obojga rodziców zwiększa u potomstwa ryzyko cukrzycy, epizodów sercowo-naczyniowych czy chorób autoimmunologicznych. Otyłość matki zwiększa poziom stanu zapalnego oraz hormonów, które mogą bezpośrednio wpłynąć na rozwój płodu, a także zwiększyć ryzyko chorób przewlekłych w późniejszym życiu. W przypadku mężczyzn otyłość prowadzi z kolei do pogorszenia jakości nasienia, co również może niekorzystnie odbijać się na zdrowiu potomstwa.

"Konsekwencje nieprawidłowego odżywiania się obojga rodziców mogą dawać o sobie znać w kolejnych pokoleniach, dlatego bardzo ważne jest zwiększanie świadomości już u młodzieży" - komentują badacze. (PAP)

koc/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2018