20.05.2018
PL EN
14.05.2018 aktualizacja 14.05.2018

Dni SGGW – otwarte święto nauki na Ursynowie

Indeksy do wygrania, psy do adopcji, porady dietetyczne i degustacje, a dla pasjonatów nauki i mądrego spędzania czasu z przyjaciółmi i rodziną – pokazy, wykłady, warsztaty, degustacje i interesujące ekspozycje – to wszystko 18 i 19 maja podczas Dni Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (SGGW).

Podczas pikniku na ursynowskim kampusie odbędzie się konkurs „Start po Indeks”, podczas którego aż 12 tegorocznych maturzystów dostanie się na wybrany kierunek uczelni. Warunkiem będzie wybranie jednego przedmiotu maturalnego i napisanie testu. Zdobywcy pierwszych trzech miejsc w każdej z czterech klasyfikacji przedmiotowych otrzymają indeksy SGGW.

Swoją ofertę i osiągnięcia zaprezentują wszystkie wydziały, koła naukowe, organizacje studenckie oraz zespoły artystyczne. Społeczność akademicka pokaże, jakie możliwości daje praca z uczelnianą infrastrukturą. Prezentacje będą adresowane zarówno do licealistów i maturzystów, jak i do pozostałych, w tym najmłodszych, pasjonatów nauki.

Dniom SGGW patronuje Wydział Zastosowań Informatyki i Matematyki. Podczas wykładów organizowanych przez ten wydział omawiana będzie m.in. anonimowość w sieci, a pokazy związane będą z rozrywką: projektowaniem gier komputerowych czy konstruowaniem robotów. W "kąciku malucha" znajdą się gry komputerowe, planszówki, wycinanki matematyczne wycinanki, zabawy logiczne i łamigłówki.

Wydział Nauk o Zwierzętach w swoim mini ZOO pokaże m.in. świnie i osły, a hodowcy i treserzy zaprezentują ptaki drapieżne, psy policyjne i ratownicze oraz konie. Porad dotyczących opieki nad zwierzętami udzielą studenci i pracownicy Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, którzy zorganizują też akcję adopcji psów ze schroniska. Chętni będą mogli zwiedzić Klinikę Małych Zwierząt, Klinikę Koni, stajnię i ujeżdżalnię w Wolnicy, a także Muzeum Anatomii i Anatomii Patologicznej.

Smakosze spróbują dań kuchni molekularnej, lodów z ciekłego azotu czy lekkich drinków. Miłośnicy kuchennych ciekawostek dowiedzą się o zaletach różnych rodzajów kaw i herbat, a także o tym, że lody mają właściwości prozdrowotne. Degustacje oraz warsztaty wyrabiania masła przygotują Wydziały Nauk o Żywności oraz Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Na ich stoiskach będzie można otrzymać porady dietetyczne, zmierzyć ciśnienie czy wykonać sobie pomiar składu ciała. Wydział Inżynierii Produkcji zaprasza z kolei na prezentację modelu mechanicznej prasy ręcznej do tłoczenia oleju na zimno.

Pokazy dronów ma w swoim programie Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska – badacze wykorzystują je do obserwacji niedostępnych bagien biebrzańskich. Na kampusie odbędzie się ponadto kiermasz roślin i nasion, a Wydział Ogrodnictwa i Biologii otworzy kącik porad ogrodniczych. Wydział Technologii Drewna pokaże, jak przebiega renowacja mebli.

Podczas obchodów Dni SGGW doktoraty Honoris Causa odbiorą: specjalista technologii mięsa prof. dr hab. Andrzej Pisula oraz ekspert nauk rolniczych prof. dr hab. inż. Czesław Waszkiewicz. Uroczystość połączona z wręczeniem Medalu Instytutu Agronomicznego w Warszawie oraz Odznaki Honorowej "Za zasługi dla SGGW" odbędzie się 18 maja o godz. 11.00 w Auli Kryształowej SGGW.

Szczegółowy program Dni SGGW znajduje się na stronie www.sggw.pl. Impreza odbędzie się w piątek i sobotę (18 i 19 maja) w godz. 10.00-17.00 na kampusie SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 166.

PAP – Nauka w Polsce

kol/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2018