Nauka dla Społeczeństwa

27.04.2024
PL EN
12.06.2018 aktualizacja 12.06.2018

Kwaśny smak ryzyka

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Pod wpływem kwaśnego smaku ludzie stają się bardziej skłonni do ryzykownych zachowań – informuje pismo „Scientific Reports”.

Marianna Obrist i jej koledzy z University of Sussex (Wielka Brytania) badali, w jaki sposób pięć podstawowych smaków wpływa na podejmowanie ryzyka.

Siedemdziesiąt osób biorących udział w eksperymencie dostało do picia zwykłą wodę lub wodę o smaku słonym, słodkim, kwaśnym, gorzkim albo umami (smak typowy dla glutaminianu sodu).

Chwilę później ochotnicy grali w grę wideo, której celem było nadmuchanie balonu poprzez klikanie. Każde kliknięcie dawało nagrodę pieniężną, ale pula przepadała, jeśli balon pękł.

Smaki słodki i umami były związane z bardziej ostrożnymi strategiami i mniejszą liczbą pęknięć balonów. Ci, którym podano kwaśny napój, ryzykowali najbardziej -klikali o 40 proc. więcej niż po słodkim napoju.

Eksperyment powtórzono z 71 osobami w Wietnamie, gdzie smak umami jest bardziej popularny, ale dał ten sam wynik, co sugeruje, że efekt może być uniwersalny.

Obrist nie zna na razie przyczyny, dla której kwaśny smak sprzyja podejmowaniu ryzyka. Wiadomo jednak, że zmysł smaku jest powiązany z szeregiem efektów poznawczych - nie tylko wyborem żywności, ale zachowania mi społecznymi, pamięcią, a nawet odnoszeniem się do alkoholu.

Jak uważają Obrist i jej koleżanka Chi Thanh Vi, wyniki sugerują, że smaki mogą stanowić nowy sposób pomagania w radzeniu sobie z problemami zdrowia psychicznego. Na przykład kwaśna guma do żucia może zachęcać osoby z zaburzeniami lękowymi do bardziej ryzykownych zachowań. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024