13.12.2018
PL EN
16.06.2018 aktualizacja 16.06.2018

Nastolatki na złej diecie mogą sobie gorzej radzić ze stresem w dalszym życiu

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Badanie na szczurach pokazało, że wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych w młodzieńczym wieku negatywnie wpływa na rozwijający się mózg. Skutkuje to gorszym przystosowaniem do przeżywania stresu w dorosłości i niepokojącymi objawami.

Na łamach pisma „Brain, Behavior, and Immunity”, badacze z kalifornijskiego Loma Linda University sugerują, że w młodości lepiej uważać na jeden z głównych składników typowej, zachodniej diety.

„Okres nastoletni jest krytyczny dla dojrzewania mózgu, co decyduje także o tym, jak sprawnie (lub jak słabo) ktoś radzi sobie ze stresem” - mówi autor badania prof. Johnny Figueroa.

„Wyniki naszego badania wskazują, że decyzje dotyczące stylu życia w okresie młodzieńczym – nawet tak proste jak dotyczące diety – mogą sprawić dużą różnicę w zdolności radzenia sobie z codziennymi wyzwaniami” - podkreśla naukowiec.

W opisanym badaniu, bogata w nasycone kwasy tłuszczowe dieta wywoływała u laboratoryjnych szczurów szereg problemów.

Zwierzęta karmione w ten sposób w młodzieńczym okresie w dorosłości wykazywały znacznie silniejsze objawy zdenerwowania, w nieprawidłowy sposób zapamiętywały działanie czynników stresowych i miały zaburzone reakcje pojawiające się przy zagrażających bodźcach.

Jak tłumaczą badacze, podobne objawy towarzyszą tymczasem ludziom z syndromem stresu pourazowego (PTSD).

Autorzy badania wykryli związane z tymi zaburzeniami zmiany w mózgach gryzoni. U karmionych w niezdrowy sposób zwierząt inaczej działały m.in. jądro migdałowate i kora przedczołowa.

Ponownie zmiany te przypominały obserwowane przy PTSD. Z jakiegoś powodu bardziej cierpiała przy tym lewa półkula mózgu.

Badanie nie pokazało niestety, czy zaobserwowane zaburzenia są odwracalne. Nie wiadomo też, w jakim stopniu jego wyniki można odnieść do ludzi. Pokazuje jednak możliwe zagrożenie, które warto mieć na uwadze.

Więcej informacji: https://news.llu.edu/for-journalists/press-releases/study-adolescents-who-consume-diet-high-saturated-fats-may-develop-poor-stress-coping-skills-signs-of-post-traumatic-stress-disorder-adults

(PAP)

mat/ agt/

Copyright © Fundacja PAP 2018