Dieta wpływa bardziej na samopoczucie kobiet

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Według nowych badań naukowców z Binghamton University w Nowym Jorku kobiety mogą potrzebować diety bogatszej w składniki odżywcze niż mężczyźni, aby dobrze się czuć - informuje pismo” Nutritional Neuroscience”.

Wyniki wcześniejszych badań sugerują, że anatomiczne i funkcjonalne różnice pomiędzy mózgami mężczyzn i kobiet wpływają na ich podatność na choroby psychiczne. Niewiele jednak wiadomo o roli wzorców żywieniowych w dobrostanie psychicznym specyficznym dla płci.

Zespół naukowców prowadzony przez Linę Begdache, adiunkta studiów zdrowia i odnowy biologicznej na Uniwersytecie w Binghamton, przeprowadził za pośrednictwem mediów społecznościowych anonimową ankietę wśród 563 uczestników (48 proc. mężczyzn i 52 proc. kobiet). Begdache i jej zespół odkryli, że psychiczne samopoczucie mężczyzn jest częściej dobre, dopóki nie pojawią się niedobory żywieniowe. Natomiast w przypadku kobiet trudniej o dobre samopoczucie, jeśli nie przestrzegają zrównoważonej diety i nie prowadzą zdrowego trybu życia.

Według Begdache uzyskane rezultaty mogą wyjaśniać wyniki poprzednich badań, które wskazują, że kobiety są bardziej narażone na problemy psychiczne w porównaniu z mężczyznami.

"Najważniejszym wnioskiem jest to, że w porównaniu z mężczyznami kobiety mogą potrzebować większego spektrum składników odżywczych, aby podtrzymać dobry nastrój" - powiedziała Begdache. Jej zdaniem nowe odkrycia mogą wyjaśniać, dlaczego kobiety są dwukrotnie bardziej podatne na zdiagnozowanie lęku i depresji i cierpią na dłuższe ich epizody w porównaniu z mężczyznami. Współczesna dieta jest bogata w energię, ale uboga w kluczowe składniki odżywcze, które wspierają funkcjonowanie mózgu. Jak twierdzi autorka, dowody sugerują, że bogata w składniki odżywcze dieta naszych przodków w znacznym stopniu przyczyniła się do zwiększenia objętości mózgu i ewolucji poznawczej ludzkości.

"Mężczyźni i kobiety mają różne obowiązki fizyczne i emocjonalne, z których mogą wynikać odmienne wymagania energetyczne i preferencje żywieniowe" – powiedziała autorka. "W związku z tym zróżnicowane pod względem płci spożywanie posiłków i energii może wyjaśniać różnice w wielkości mózgu i jego połączeniach pomiędzy kobietami i mężczyznami, dlatego też występuje potencjalne niedopasowanie między współczesną dietą i rozwiniętym ludzkim mózgiem, które zakłóca normalne funkcjonowanie niektórych układów w mózgu” - dodała. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    W laboratorium zasymulowano warunki z dna oceanu Enceladusa

  • Fot. Adobe Stock

    Żel z białka, żelaza i złota zwalcza objawy i skutki spożycia alkoholu

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera