Otyłości towarzyszy większe zagrożenie wczesnym rakiem jelita grubego

Źródło: Fotolia
Źródło: Fotolia

Kobiety, które cierpią z powodu otyłości, mają znacznie większe ryzyko zachorowania przed 50. rokiem życia na nowotwór jelita grubego niż te o normalnej wadze. W tym wieku choroba występuje rzadko, ale według nowej analizy, panie o najwyższym BMI są dwukrotnie bardziej zagrożone niż przy najniższym, prawidłowym współczynniku.

Jak podają naukowcy z Washington University School of Medicine w St. Louis razem z badaczami z innych ośrodków, w USA liczba zgonów spowodowanych rakiem raka jelita grubego zaczęła spadać po wprowadzeniu w latach 80. zaleceń poddawania kolonoskopii osób w 50. roku życia. Jednak z nieznanych nadal powodów rośnie liczba zgonów z powodu raka okrężnicy i odbytnicy (części jelita grubego) u osób w wieku od 20 do 49 lat.

Przeprowadzona przez badaczy analiza epidemiologiczna opublikowana na łamach pisma „JAMA Oncology” pokazuje, że współczynnikowi BMI w wieku 18 lat, obecnemu BMI oraz skali przybierania na wadze od wczesnej dorosłości towarzyszy odpowiednie ryzyko zachorowania przed ukończeniem 50 lat.

Autorzy publikacji uwzględnili dane na temat ponad 85 tys. kobiet w wieku od 25 do 44 lat uczestniczących w projekcie Nurses` Health Study II, który rozpoczął się w 1989 r. Analiza objęła takie informacje, jak zmiana masy ciała w ciągu życia, historia rodzinna, przebyte endoskopie czy styl życia. W uwzględnionym okresie, lekarze zdiagnozowali 114 przypadków raka jelita grubego w badanej grupie. Waga miała przy tym duże znaczenie.

„Uzyskane przez nas wyniki podkreślają potrzebę utrzymywania zdrowej masy ciała, zaczynając od wczesnej dorosłości, aby zapobiegać wczesnemu rakowi jelita grubego” - mówi jeden z głównych autorów badania prof. Yin Cao z Washington University.

„Wysunęliśmy hipotezę, że epidemia otyłości może częściowo przyczyniać się do krajowej i globalnej częstości występowania wczesnego raka jelita grubego, jednak zaskoczyła nas siła zaobserwowanego związku oraz wpływu otyłości i zmiany wagi zachodzącej od wczesnej dorosłości” - komentuje wyniki naukowiec.

Otóż w porównaniu do kobiet o najniższym BMI (18,5-22,9), uczestniczki o najwyższym BMI (ponad 30) miały ponad dwa razy większe ryzyko rozwoju choroby.

Według amerykańskich Centers for Disease Control and Prevention, normalne BMI mieści się w zakresie od 18,5 do 24,9 kg na metr kwadratowy. BMI w przedziale 25-29,9 uznawane jest za nadwagę, a powyżej 30 – za otyłość.

Naukowcy zwracają też uwagę, że towarzyszące otyłości wyższe ryzyko występowało także u kobiet bez rodzinnej historii schorzenia.

Wczesne pojawianie się raka okrężnicy i odbytnicy, jak podają autorzy badania, jest relatywnie rzadkie i obejmuje średnio 8 przypadków na 100 tys. osób.

Według wyliczeń naukowców, można by uniknąć ok. 22 proc. zdiagnozowanych w badaniu nowotworów tego typu, gdyby wszyscy uczestnicy mieli normalne BMI. W skali populacji przekłada się to na tysiące przypadków.

Niestety, ponieważ w tym wieku nie są prowadzone rutynowe badania przesiewowe, choroba jest często wykrywana w zaawansowanym stanie. Niedawno jednak American Cancer Society w swoich zaleceniach obniżyło wiek rozpoczęcia kolonoskopii do 45 lat.

Autorzy badania zwracają uwagę, że miało ono charakter obserwacyjny. To znaczy, że nie pokazało, iż to sama otyłość powoduje większe zagrożenie rakiem. Istnieje bowiem możliwość, że wyższa waga jest wynikiem działania innych czynników wpływających jednocześnie na zagrożenie rakiem, na przykład cukrzycy czy zespołu metabolicznego.

Odkryte zależności to jednak kolejny powód przemawiający za tym, aby cierpiące na otyłość osoby zainteresowały się swoim zdrowiem.

Więcej informacji:

https://medicine.wustl.edu/news/obesity-linked-to-increased-risk-of-early-onset-colorectal-cancer/ (PAP)

mat/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja wydaje się bardziej moralna od ludzi

  • Fot. Adobe Stock

    W samochodach wdychamy substancje rakotwórcze

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera