Nauka dla Społeczeństwa

28.04.2024
PL EN
30.12.2018 aktualizacja 30.12.2018

Laserowy czujnik wykryje sfałszowaną oliwę

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Dzięki laserowej diodzie i chaotycznym algorytmom można sprawdzić, czy etykieta na butelce z oliwą odpowiada jej zawartości – informuje pismo „Talanta”.

Oliwa z pierwszego tłoczenia osiąga najwyższą cenę. Cenione są także oliwy pochodzące z określonych regionów czy od znanych producentów. Nic dziwnego, że zdarzają się fałszerstwa poprzez dodawanie oliwy niższego gatunku lub tańszych olei roślinnych, a sprzedaż niektórych rodzajów oliwy jest większa, niż ich produkcja.

Rozwiązaniem może być czujnik opracowany dzięki współpracy naukowców z uniwersytetu Complutense w Madrycie (UCM) oraz amerykańskiego Scintillon Institute. Wykorzystuje on zjawisko fluorescencji.

Oświetlana przez laserową diodą oliwa extra vergine emituje światło różniące się od światła emitowanego przez oliwę podrobioną. Algorytmy chaotyczne dobrze radzą sobie z rozpoznawaniem takich róznic.

Urządzenie jest tanie i proste zarówno w użyciu, jak i wytwarzaniu (można je wydrukować na drukarce 3D). Jest też przenośne – ma wielkość aktówki i daje wyniki w czasie rzeczywistym. Podczas laboratoryjnych badań na próbkach oliwy pochodzących ze sklepów naukowcy z powodzeniem wykrywali oliwę zawierającą obce domieszki lub przeterminowaną. (PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024