20.02.2019
PL EN
14.02.2019 aktualizacja 14.02.2019

Słodkie desery nie muszą być takie złe

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Wybór kalorycznego deseru na początku posiłku sprawia, że łącznie spożywa się mniej kalorii – wskazuje badanie zespołu z University of Arizona.

Choć dietetycy przestrzegają przed zbyt kalorycznymi deserami, to naukowcy twierdzą, że taki przysmak może przynieść pewne korzyści.

„Uważamy, że jedzące obiad osoby, które jako pierwszy zjedzą słodki deser, później wybiorą zdrowsze danie, aby zrekompensować konsumpcję dodatkowych kalorii” - przekonuje prof. Martin Reimann, współautor pracy opublikowanej na łamach pisma „Journal of Experimental Psychology: Applied”.

„Z kolei osoby, które wybierają zdrowsze desery (np. owoce), mogą nabrać przekonania, że zrobiły już coś dobrego dla swojego zdrowia i zasłużyły na wysokokaloryczny posiłek” - dodaje badacz.

Do takich wniosków naukowcy doszli po przeprowadzeniu czterech eksperymentów.

W pierwszym z nich grupa osób mogła wybierać między owocami lub kalorycznym ciastem na deser, który był zjadany na początku obiadu. Potem ochotnicy wybierali główne danie spośród mniej i bardziej zdrowych opcji.

Osoby, które na początku posiłku zjadały kaloryczne ciasto, dwukrotnie częściej wybierały zdrowe danie niż uczestnicy wybierający owoce. Średnio spożywały też o 30 proc. kalorii mniej, wliczając w to deser.

Podobne wyniki naukowcy uzyskali w trzech eksperymentach online, w których użytkownicy strony internetowej udającej serwis dostarczający jedzenie mogli wybierać różne desery i dania.

Pierwsze z serii internetowych doświadczeń potwierdziło wnioski z badania przeprowadzonego w realnym świecie. Drugi eksperyment pokazał, że zauważona zasada obowiązuje także, gdy jako pierwszy wybierany jest główny posiłek. Kiedy był on bardziej sycący, ogólnie badani również spożywali mniej kalorii.

Ostatnie internetowe doświadczenie pokazało natomiast duże znaczenie stanu psychiki dla kulinarnych wyborów. Osoby, które miały za zadanie zapamiętać tylko 2 cyfry zachowywały się tak jak, wskazywały wcześniejsze eksperymenty. Zmianę przynosiła dopiero konieczność zapamiętania 7 cyfr. Sprawiała ona, że nawet po wybraniu mniej zdrowego deseru, uczestnicy sięgali po wysokokaloryczne dania.

„Warto, aby ludzie pamiętali, że wybór pierwszego dania a także nastawienie psychiczne mogą wpłynąć na ogólną jakość posiłku pod względem jego wpływu na zdrowie” - wyniki komentuje prof. Reimann.

Więcej informacji:

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-02/apa-hdm020719.php (PAP)

mat/ ekr/

Copyright © Fundacja PAP 2019