20.02.2019
PL EN
14.02.2019 aktualizacja 15.02.2019

Orzechy włoskie związane z mniejszym ryzykiem depresji

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Konsumpcja orzechów włoskich koreluje z mniejszą częstotliwością występowania objawów depresji u osób dorosłych – wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie „Nutrients”.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (USA) wykazali, że osoby spożywające orzechy włoskie osiągają o 26 proc. niższe wyniki, a osoby jedzące inne rodzaje orzechów o 8 proc. niższe wyniki w kwestionariuszu objawów depresji, niż osoby unikające tego typu produktów.

Badacze przeanalizowali dzienne spożycie orzechów oraz natężenie symptomów depresji, takich jak apatia, problemy ze snem, czy trudności z koncentracją, u 26 tys. dorosłych Amerykanów. Doszli do wniosku, że osoby konsumujące orzechy włoskie – przeciętnie 24 gramy dziennie – były bardziej aktywne, posiadały więcej energii, lepiej się koncentrowały i były bardziej optymistyczne.

„Orzechy włoskie badano wcześniej ze względu na ich rolę w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i systemu poznawczego. Teraz wykazaliśmy ich związek z symptomami depresji. To kolejny powód, dla którego warto je włączać do planu żywieniowego” – komentuje koordynatorka badania, dr Lenore Arab.

Orzechy włoskie mogą być szczególnie korzystne dla kobiet, u których częściej diagnozuje się zaburzenia depresyjne.

O szczegółach badania można przeczytać na stronie: https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/275. (PAP)

ooo/ zan/

Copyright © Fundacja PAP 2019