Hormon regulujący nasz cykl dobowy, czyli melatonina, zapobiega otyłości stymulując powstawanie brunatnej tkanki tłuszczowej, która spala kalorie, zamiast je magazynować - informują hiszpańscy naukowcy, których wnioski opublikował "Journal of Pineal Research".
Melatonina jest hormonem produkowanym przez szyszynkę głównie w nocy. Głównym zadanie tego hormonu jest regulacja rytmu dobowego, a przede wszystkim zasypiania. Jej niedostatek może sprzyjać bezsenności i otyłości. Źródłem melatoniny może być także pożywienie; jest ona obecna m.in. w takich produktach jak migdały, nasiona słonecznika, kardamon, koper, kolendra, wiśnie, musztarda czy niektóre szczepy winogron.
Naukowcy z Uniwersytetu Grenady ustalili, że regularne spożywanie produktów zawierających melatoninę, nie tylko wpływa na tworzenie brunatnej tkanki tłuszczowej u młodych otyłych szczurów z cukrzycą, ale także u zdrowych gryzoni o normalnej wadze.
W odróżnieniu od gromadzącej kalorie białej tkanki tłuszczowej, brunatna tkanka tłuszczowa zbudowana jest z komórek, których mitochondria zawierają w wewnętrznej błonie białko UCP1, spalające kalorie i utrzymujące temperaturę ciała.
Zdaniem badaczy melatonina może być cennym narzędziem w walce z otyłością, cukrzycą i hiperlipidemią, tj. podwyższonym stężeniem trójglicerydów oraz cholesterolu LDL.(PAP)
koc/ agt/