Nauka dla Społeczeństwa

03.05.2024
PL EN
19.02.2014 aktualizacja 19.02.2014

O przemijaniu w Cafe Nauka UJ w Krakowie

Towarzyszy każdemu z nas od zawsze, jest też inspiracją dla myślicieli, twórców i … źródłem zysków konserwatorów dzieł sztuki oraz chirurgów plastycznych. Mowa o przemijaniu, które będzie tematem lutowego spotkania Cafe Nauka UJ w Krakowie.

W dyskusji wezmą udział: chemik, biotechnolog oraz filozof. Spotkanie rozpocznie się 26 lutego o godz. 17 w kawiarni „Pauza in Garden” znajdującej się w Małopolskim Ogrodzie Sztuk. Wstęp jest bezpłatny.

O przemijaniu, zużywaniu się, starzeniu będą rozmawiać naukowcy z różnych dziedzin: dr hab. Joanna Hańderek - filozof kultury i popularyzatorka filozofii, współtwórczyni festiwalu filozoficznego „Co By Było Gdybyś" i prowadząca cykliczną audycję „Przypisy" na antenie radiofonia.net; Monika Koperska – prowadząca badania z zakresu chemii konserwatorskiej, zdobywczyni 2. miejsca w międzynarodowym konkursie FameLab, w którym startują najlepsi popularyzatorzy nauki; dr Krzysztof Guzik – naukowiec pracujący na Wydziale Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ, którego pasją jest badanie życia na krawędzi, balansowania komórek na granicy życia i śmierci.

Dyskusja rozpocznie się od pytania: co po nas znajdą archeolodzy za 500 lat? Jakie przedmioty i materiały będą miały szansę przetrwać próbę czasu? Z pewnością padnie też pytanie o to, czym jest przemijanie w świecie żywych organizmów i jaką pełni ono rolę w biologicznej ewolucji. W ten sposób dyskusja dotknie kwestii nieśmiertelności. Pojawią się w niej też wątki związane z zakorzenionymi w kulturze metodami radzenia sobie z nieuchronnym upływem czasu, starzeniem się i śmiercią.

Być może goście Cafe Nauka odniosą się także do zużywania się organizmu w kontekście ciągłego narażenia na stres i – co wydaje się fascynujące – do zjawiska apoptozy, czyli zaprogramowanej, samobójczej śmierci niektórych komórek organizmu. Spotkanie nie ma sztywnego programu, a jego przebieg kształtować będą również pytania i komentarze uczestników.

Organizatorzy Cafe Nauka – CITTRU oraz Dział Promocji i Informacji UJ - postawili sobie ambitne zadanie: nie tylko porozmawiać o przemijaniu, ale też wspólnie z gośćmi sformułować definicję starzenia się i zużywania. Czy są jakieś punkty wspólne w dyskusji filozofa, biologa i chemika? Warto przyjść i przekonać się o tym samemu. Cafe Nauka UJ organizowana jest we współpracy z krakowską "Gazetą Wyborczą". Przedsięwzięcie jest finansowane przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu: „Kreator innowacyjności- wsparcie innowacyjnej przedsiębiorczości akademickiej".

PAP - Nauka w Polsce

szl/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024