Zajęcia ze zdrowych zakupów w Experymencie
Co oznaczają symbole „E” na opakowaniach spożywczych? Jak czytać etykiety? Na co zwracać uwagę podczas codziennych zakupów? Tego dowiedzą się zwiedzający gdyńskie Centrum Nauki Experyment, w którym do 28 września "urzęduje" Instytut Chemii Nadużywanej.
"Instytut Chemii Nadużywanej to projekt informacyjno-edukacyjny poświęcony dodatkom do żywności, na które często nie zwracamy uwagi – a powinniśmy. Mobilna wystawa pozwoli zobaczyć, poczuć, powąchać i przedyskutować ze specjalistami zasadność stosowania dodatków w produkcji żywności" - informuje Barbara Betlejewska z Centrum Nauki Experyment.
Ekspozycja przypomina wnętrze sklepu spożywczego z podziałem na strefy poświęcone barwnikom, aromatom, wzmacniaczom smaku i konserwantom. Korzystający z wystawy będą mogli skorzystać ze specjalnej aplikacji INFOkiosk. Po wrzuceniu do koszyka produktów z wirtualnej półki sklepowej, zamiast rachunku z nazwami produktów wydrukowana zostanie lista składników "E" zawarta w wybranych produktach oraz 10 praktycznych porad dotyczących świadomych zakupów.
W projekt zaangażowani są studenci Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej Uniwersytetu Technologiczno–Przyrodniczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy. To oni będą uświadamiać odwiedzających Experyment w dziedzinie dodatków do żywności, zaszczepiać nawyk czytania etykiet umieszczonych na produktach i promować świadome wybieranie produktów w czasie codziennych zakupów.
PAP - Nauka w Polsce
ekr/ agt/
Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.