19.04.2019
PL EN
17.07.2015 aktualizacja 17.07.2015

Witamina A wskazuje drogę do jelita

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Gdyby nie witamina A, komórki odpornościowe nie trafiałyby we właściwe miejsce - informuje internetowa wersja pisma „Immunity”.

Jak wykazali naukowcy z Purdue University, kwas retinowy, metabolit witaminy A jest w przypadku dwóch z trzech typów komórek odpornościowych niezbędny, aby trafiły one na właściwe miejsce w jelicie.

„Wiadomo, że niedobór witaminy A zwiększa podatność na choroby i obniża zawartość komórek odpornościowych w barierze śluzówkowej jelit” – mówi kierujący badaniami prof. Chang Kim z Purdue’s College of Veterinary Medicine. Celem jego badań, przeprowadzonych zarówno na myszach, jak i kulturach tkankowych, było określenie specyficznej roli, jaka witamina ta odgrywa w układzie odpornościowym, jej wpływ na komórki i procesy biologiczne. Im lepiej uda się poznać działanie układu odpornościowego, tym skuteczniejsze będzie mogło być leczenie infekcji, chorób autoimmunologicznych czy o podłożu zapalnym.

W układzie odpornościowym są dwie kategorie komórek, dzięki których współpracy można zwalczyć infekcję: naturalne komórki limfoidalne i leukocyty, które zjawiają się natychmiast i działają szybko, aby zwalczyć proces zapalny - oraz adaptacyjne komórki odpornościowe –limfocyty T i B, które zjawiają się później, ale będąc bardziej specyficznymi dla patogenu skuteczniej go likwidują albo neutralizują.

Wszystkie komórki odpornościowe powstają w szpiku kostnym, ale z czasem zasiedlają inne obszary ciała. Naturalne komórki limfoidalne – także te badane przez Kima - są obecne w tkankach stanowiących barierę dla mikroorganizmów, na przykład w jelitach. Nie wiadomo jednak było, w jaki sposób tam trafiają.

Naturalne komórki limfoidalne początkowo gromadzą się w węzłach chłonnych, dopiero potem wyruszają do miejsca przeznaczenia. Jak ustalił zespół Kima, kwas retinowy aktywuje w komórkach specyficzne receptory, które działają jak urządzenia naprowadzające. Właśnie dzięki nim limfocyty trafiają do jelit drogą układu krwionośnego. Gdy dotrą do drobnych naczyń jelit, receptory przyczepiają się do specyficznych cząsteczek i pozostają na miejscu.

Ich skoncentrowanie w barierze śluzówkowej jelita – którą atakują bakterie wirusy i pasożyty ma większy sens niż w przypadku rozsiania po całym organizmie.

Odpowiednia zawartość witaminy A w pożywieniu zwiększa odporność na infekcje. Pokarmy bogate w witaminę A to między innymi jaja, wątróbka, pomidory, brokuły, marchew, szpinak, melony i morele.(PAP)

pmw/ krf/

Copyright © Fundacja PAP 2019