Nauka dla Społeczeństwa

01.05.2024
PL EN
29.09.2016 aktualizacja 29.09.2016

Cynamon chłodzi żołądek

Cynamon redukuje ilość dwutlenku węgla wydzielającego się podczas trawienia, dzięki czemu schładza żołądek i zmniejsza uczucie ciężkości – wynika z badania zamieszczonego na łamach „Scientific Reports”.

Po posiłku w układzie trawiennym wzrasta poziom kwasu żołądkowego, który sprzyja produkcji dwutlenku węgla (CO2). Może to powodować skok temperatury i nieprzyjemne doznania. Na szczęście istnieje sposób na łatwe złagodzenie dolegliwości – doprawienie jedzenia cynamonem.

Naukowcy z Uniwersytetu Monash i Królewskiego Instytutu Technologii w Melbourne (Australia) obserwowali, co dzieje się w żołądkach świń karmionych w temperaturze pokojowej. Do badania wykorzystali specjalne połykalne kapsułki mierzące stężenie gazów. Regularnie kontrolowali też u zwierząt ciepłotę ciała.

„Kiedy świnie pożywiały się w temperaturze pokojowej, w ich żołądkach rosła koncentracja dwutlenku węgla. Podanie cynamonu redukowało stężenie gazu poprzez zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego i pepsyny” – opowiadają badacze.

„Służyło to nie tylko chłodzeniu organizmu zwierząt, ale także znacznej poprawie ich ogólnego zdrowia. Ostatecznie cynamon prowadził do obniżenia temperatury żołądka o dwa stopnie Celsjusza” – dodają.

Teraz naukowcy rozumieją, dlaczego spożywanie cynamonu jest tak popularne w rejonach cechujących się wysoką temperaturą powietrza. Konsumpcja przyprawy pozwala mieszkańcom ochłonąć i poczuć się lepiej nawet po wyjątkowo obfitym posiłku. (PAP)

ooo/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024