Nauka dla Społeczeństwa

06.05.2024
PL EN
26.07.2019 aktualizacja 26.07.2019

Zdrowa dieta roślinna to mniejsze ryzyko cukrzycy

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Osoby, które przestrzegają diety opartej głównie na produktach roślinnych są mniej zagrożone rozwojem cukrzycy typu 2. Szczególnie dobrze działa żywienie oparte na zdrowych składnikach.

Naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health, na łamach pisma "JAMA Internal Medicine" donoszą o trudnej do zbagatelizowania korzyści płynącej z żywienia opartego na roślinach.

"Diety roślinne zyskują w ostatnich latach na popularności, więc uznaliśmy za kluczowe sprawdzenie ich wpływu na całkowite ryzyko cukrzycy, szczególnie że diety te mogą znacząco różnić się pod względem składu" - opowiada Frank Qian, główny autor publikacji.

Ja zwracają uwagę naukowcy, wcześniejsze badania wskazywały już na to, że oparte na roślinach żywienie zmniejsza zagrożenie cukrzycą. Brakowało jednak badania podsumowującego dostępne dane epidemiologiczne.

Według autorów nowego opracowania, dostarcza ono najbardziej kompletnych dowodów na ten temat.

Naukowcy przeanalizowali 9 badań z udziałem ponad 300 tys. osób, z których ponad 23 tys. zachorowały na cukrzycę typu 2.

Badacze uwzględnili po pierwsze stopień przestrzegania diety opartej na roślinach, która mogła zawierać różnorodne zdrowe składniki, takie jak owoce, warzywa, wyroby pełnoziarniste, orzechy, rośliny motylkowate, ale także mniej zdrowe - np. ziemniaki, białą mąkę czy cukier oraz niewielki ilości produktów zwierzęcych.

Po drugie sprawdzili różnice między zdrową dietą roślinną a mniej zdrową.

Wyniki wskazały na dużą wartość żywienia opartego na roślinach. Osoby, które w najwyższym stopniu przestrzegały takiego schematu były o 23 proc. mniej zagrożone cukrzycą typu 2, niż przestrzegające takiej diety najsłabiej.

Ryzyko dodatkowo malało u osób, które odżywiały się według roślinnej diety opartej na zdrowych składnikach.

Autorzy analizy zwracają uwagę, że według wcześniejszych badań, składniki takie poprawiają wrażliwość na insulinę, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają masę ciała i łagodzą stany zapalne. Wszystkie te elementy mają tymczasem wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy.

"Łącznie wyniki te podkreślają znaczenie przestrzegania diety roślinnej dla utrzymania dobrego zdrowia. Jako podstawę swojego żywienia ludzie powinni przy tym wybierać świeże owoce i warzywa, pełne ziarna, tofu i inne zdrowe roślinne produkty" - twierdzi jeden z autorów opracowania prof. Qi Sun.

Więcej informacji na stronie internetowej.

mat/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024