Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
24.12.2019 aktualizacja 24.12.2019

Magisterium z prowadzenia winnicy

Łazy 2008-11-19. Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w przeddzień święta Beaujolais Nouveau. W winnicy dojrzewa pierwsze wino "Maius", którego produkcję rozpoczyna Uniwersytet. Nz: Elżbieta Kiszka. jb/soa PAP/Jacek Bednarczyk Łazy 2008-11-19. Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w przeddzień święta Beaujolais Nouveau. W winnicy dojrzewa pierwsze wino "Maius", którego produkcję rozpoczyna Uniwersytet. Nz: Elżbieta Kiszka. jb/soa PAP/Jacek Bednarczyk

Od semestru letniego rusza rekrutacja na studia przygotowujące do prowadzenia własnej winnicy oraz winiarni. Studia II stopnia prowadzone będą na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Winogrodnictwo to dział ogrodnictwa zajmujący się uprawą winorośli i produkcją winogron. Zadaniem winogrodnika jest właściwy dobór odmiany winorośli do siedliska, założenie i pielęgnacja winnicy - ochrona przed chorobami i szkodnikami, nawożenie i nawadnianie krzewów, ich cięcie i formowanie, monitorowanie rozwoju owoców i wyznaczenie optymalnego terminu zbioru. Z kolei enologia zajmuje się przetwórstwem winogron, sztuką wytwarzania win gronowych, opisem ich właściwości, kontrolą jakości i marketingiem.

Nowy kierunek przygotuje studentów do zaprojektowania, założenia i prowadzenia własnej winnicy oraz winiarni. Studneci nauczą się oceniać jakość winogron, moszczy oraz gotowych win. Zakres programowy studiów obejmuje także oddziaływanie substancji biologicznie czynnych na organizmy ludzi i zwierząt oraz możliwe działania toksyczne i interakcje z lekami. Dzięki rozszerzonej wiedzy na temat neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu absolwenci będą mogli podejmować się doradztwa jako sommelierzy przy wyborze win w sektorze HoReCa, enoturystyce i firmach zajmujących się sprzedażą i dystrybucją win.

Wśród przedmiotów wykładowych znalazły się: winogrodnictwo, choroby i szkodniki winorośli, mikrobiologia winiarska, winifikacja, analityka laboratoryjna w enologii, chemia wina, substancje aktywne w produktach naturalnych, zdrowotne aspekty wina, interakcje leków z etanolem i neuroenologia. W czasie zajęć realizowanych w uniwersyteckiej winnicy i winiarni studenci poznają wszelkie etapy produkcji wina "od pola do stołu”. Uzupełnieniem będą wyjazdy studyjne do winnic produkcyjnych w Polsce i za granicą, gdzie studenci zapoznają się z problemami winiarstwa w różnych rejonach produkcyjnych.

Studia potrwają 3 semestry (1,5 roku) i zakończą się obroną pracy dyplomowej i egzaminem magisterskim. Zostały zorganizowane w ramach projektu „Zintegrowany rozwój uczelni” współfinansowanego ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.

PAP - Nauka w Polsce

kol/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024